LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Bijgeloof: Verbetert het de sportprestaties?

Komend najaar doe ik weer eens mee aan een tenniscompetitie. Deze competitie speel ik al jaren en ook al jaren met hetzelfde maatje. Natuurlijk hebben we op de baan altijd dezelfde rituelen. Totdat we tijdens een van de laatste wedstrijden onze tassen per ongeluk verkeerd om hadden neergezet. Nadat we ze hadden omgedraaid, gingen we beter spelen en wonnen we de wedstrijd. Heeft de tassenwissel ons echt geholpen of dat is simpelweg bijgeloof?

Rituelen

Uit verschillende sportpsychologische onderzoeken is gebleken dat rituelen voor en tijdens de wedstrijd de sporter rust geeft. Daarnaast is bijgeloof een manier om grip te krijgen op onzekere en onvoorspelbare situaties. Daarom leggen veel spelers verbanden tussen de rituelen en sportprestaties. Want als je met die tennisbal de eerste ace sloeg, zal dat wel de beste zijn. En als je met die schoenen al vier keer een halve marathon hebt uitgelopen, dan gaan ze de volgende keer weer in de tas.

Zelfvertrouwen

En eigenlijk is de verklaring van dit verschijnsel heel simpel. Door verbanden te leggen, krijgen sporters een gevoel van controle. En wanneer sporters de situatie onder controle hebben, verdwijnt de onzekerheid en groeit het zelfvertrouwen. Van sporters met zelfvertrouwen is al langer bekend dat ze beter presteren dan hun onzekere collega’s. Dus in zekere zin is er helemaal niets mis met een paar rituelen voor en tijdens de wedstrijd.

Bijgeloof in de topsport

Dat weten de topsporters natuurlijk ook. Het klassieke voorbeeld van zo’n topsporter is Rafael Nadal. Voordat de wedstrijd begint moeten de flesjes rechtstaan, de handdoek op de juiste plek liggen en de lijnen geveegd zijn. Tijdens een puntenwissel stapt hij nooit op de lijnen en van het bankje naar de baseline, loopt hij alleen via de trambaan. Ook Johan Cruijff had zijn eigen ritueel. Voorafgaand aan de wedstrijd spuugde hij altijd zijn kauwgom uit op de helft van de tegenstander. Toen hij dat vergat tijdens de Europa Cup I finale tegen AC Milan, verloor Ajax de wedstrijd. Daarna heeft hij iedere wedstrijd zijn kauwgompje weer op de helft van de tegenstanders gespuugd.

Controle

Hoe graag ik het ook had willen geloven, de plek van mijn tennistas op het bankje geeft ons geen garantie op winst voor de komende periode. Maar het kan ons wel een gevoel van controle en rust geven, wat de kans op een winstpartij vergroot. Daarom houden we ons de komende tijd weer aan onze rituelen, dan weten we in ieder geval zeker dat het daar niet aan gelegen heeft.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *