LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Ciclovía: Fietsen op zondag

Tijdens onze vakantie in Colombia kwam onze vlucht naar Bogotá pas laat op zaterdagavond aan en in het donker kwamen we in het donker bij ons hotel aan. Het hotel lag aan een drukke vierbaansweg waar alleen maar taxi’s, bussen en motorfietsen voorbij raasden. Je kan je voorstellen hoe verbaasd ik was toen ik de volgende ochtend naar buiten liep en alleen maar hardlopers en fietsers op diezelfde vierbaansweg zag rijden. Het leek op een wegafsluiting voor een marathon, maar het bleek de Ciclovía te zijn. 

De Ciclovía 

Na een paar gesprekjes begreep ik dat de gemeente van Bogotá iedere zondagochtend een Ciclovía organiseert, zodat hardlopers en fietsers gebruik kunnen maken van de ruim honderd kilometer aan asfalt van de hoofdstad. Het ontstond veertig jaar geleden al en inmiddels is het een van de meest bekende exportproducten van Bogotá. In meer dan honderd steden in Zuid Amerika wordt namelijk wekelijks een vergelijkbare Ciclovía georganiseerd.

Het begon allemaal met een aantal activisten die vonden dat de hoofdstad vooral gericht was op het autoverkeer. Hierdoor was er voor de fietser geen plaats. Daarom zette een paar fanatiekelingen op een zondag een aantal wegen af. Zo kregen de fietsers en hardlopers weer een kans om de weg op te gaan. De groep fietsers en lopers werd groter en groter en tegenwoordig doen er wekelijks ruim 1,4 mensen mee aan het evenement op zondagochtend. Vooral voor kinderen is de Ciclovía erg belangrijk. In de kleine appartementen en tussen het drukke verkeer kunnen ze amper spelen. Zo hebben ze op zondagochtend wel kans om lekker buiten te spelen en uit te razen. 

Een wereldwijd evenement

Veel mensen vragen zich af waarom de Ciclovía alleen nog in Zuid Amerika is. Ook delen van Europa en de Verenigde Staten zouden veel fitter en gezonder kunnen worden dankzij een ochtendje in de buitenlucht. Toch blijkt dat, vanwege de kosten, niet haalbaar. In L.A. organiseren ze vier keer per jaar een vergelijkbaar evenement, de CicLAvia,. De kosten hiervan zijn $6,04 per deelnemer, terwijl een deelnemer aan de Ciclovía in Bogotá nog geen $0,10 kost. Wat de kosten in Europa zouden zijn, is niet uitgezocht, maar het zal vergelijkbaar zijn met de Verenigde Staten. Dat is een groot verschil, maar daar staat natuurlijk tegenover dat er in Nederland en de VS veel meer mogelijkheden zijn om in alle rust, veiligheid en in de natuur te sporten. Dat is niet alleen op zondagochtend, maar op alle momenten van de week. En dat is ook iets wat we niet mogen vergeten.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *