LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Ciudad Perdida: Een onvergetelijke ervaring

Ergens in de regenwouden van de Sierra Nevada van Colombia ligt Ciudad Perdida. De verloren stad kent een bijzondere geschiedenis. In het jaar 700 werd de stad gebouwd door de lokale bevolking, de Indígenas Tayronas. In 1973 ontdekte Guagueros per ongeluk de trap die richting de stad en de begraven schatten leidde. In de drie jaar die daarop volgden, werden de ruïnes helemaal leeggeroofd. De Indígenas hadden de traditie om hun goud te begraven en daar maakten de schatzoekers in de jaren zeventig dankbaar gebruik van. In 1976 kreeg de overheid daar lucht van en maakte er een beschermd gebied van. Nu is het alleen nog mogelijk om de stad te bezoeken met een officiële gids.

Op weg naar Ciudad Perdida

De tocht naar de verloren stad kan je in vier, vijf of zes dagen doen. Niemand weet precies wat het aantal te lopen kilometer is, maar de verhalen variëren van veertig tot zestig kilometer. Wij besloten om, op aanraden van de organisatie, voor de vier dagen versie te kiezen.  En dat was voor ons, als onervaren lopers, best een pittige. Iedere dag rinkelde de wekker om vijf uur ‘s morgens en gingen we een uur later op pad om zo’n zeven tot acht uur te lopen. Omdat wij aan het einde van het regenseizoen zaten, waren veel paden blubberig en slecht begaanbaar. Daarnaast kwam het iedere dag om vier uur met bakken uit de lucht, dus waren wij enorm gemotiveerd om voor het einde van de middag bij de volgende slaapplaats te zijn.

Nog maar 1200 treden te gaan

Op de derde dag is het nog een klein uurtje lopen naar Ciudad Perdida. Maar voordat je er echt bent, moet je eerst nog de rivier oversteken en 1200 treden naar boven toe. Als je dan eenmaal boven bent, is het uitzicht adembenemend. De vele kilometers, de pijnlijke voeten en de duizend muggenbulten zijn het allemaal waard. Sterker nog, door mijn blijdschap vergat ik de pijn en de jeuk spontaan.

Na ongeveer drie uur in de verloren stad is het alweer tijd om terug te gaan. De afstand die we in de eerste twee dagen hebben afgelegd, moeten we in anderhalve dag teruglopen. En ook nu wordt er om vier uur regen verwacht, dus we mogen nog aardig doorlopen ook. Omdat de terugweg vooral uit afdalingen bestaat, zijn we ruim voor de regen binnen. De volgende dag ben ik al voor de wekker wakker. Nog maar een zeven uur lopen en dan zijn we weer terug in onze eigen moderne wereld.

Wat een ervaring

Ik zal eerlijk zijn; tijdens het lopen heb ik wat gevloekt. De modderpoelen, de gladde stenen en die vreselijk muggen. Ze hebben allemaal moeten ontgelden. Maar achteraf gezien, is de tocht naar Cuidad Perdida een onvergetelijke ervaring geweest en had ik het zeker niet willen missen. Ondanks de primitieve omstandigheden zijn de faciliteiten prima. Alle campermenten hebben echte bedden en klamboes. Ook zijn er voldoende douches en toiletten. Zonder warm water, maar daar heb ik mij geen moment aan gestoord. Zelfs het eten is goed geregeld. Iedere dag drie warme maaltijd met verse en lokale ingrediënten.

Ook enthousiast geworden?

Er is een aantal organisaties die hikes naar de Verloren stad aanbieden. Wij boekten de tocht bij Magic Tour. Zij zitten in het centrum van Santa Marta, maar zijn online ook goed bereikbaar. De tours zijn in het Spaans en het Engels. Omdat onze voorkeur uitging naar de Engelse, kregen wij een extra vertaler mee. De prijs voor Ciudad Perdida is door de overheid vastgesteld en kost daarom bij iedere aanbieder $950.000. Meer informatie vind je op de site van Magic Tour.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

1 thought on “Ciudad Perdida: Een onvergetelijke ervaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *