LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Concentratie: Welke vorm past bij jou?

Hoe vaak roep jij tijdens het sporten niet tegen jezelf: ‘Kom op, concentreer je nu even!’? Concentratie is een van de belangrijkste mentale elementen van de sport. Maar tegelijkertijd is het voor de meeste sporters een vaag begrip. Want wat is het eigenlijk? En hoe kan je je bewust concentreren?

Concentratie en aandacht

Concentratie is het vermogen om de aandacht helemaal op een onderwerp te richten. Deze aandacht is op verschillende manieren in te delen. Focus je je bijvoorbeeld op een klein onderdeel van de sport? Of ben je meer bezig met hoe het lijf voelt? Sportpsycholoog Nideffer bedacht in 1986 een model waarin deze aandacht-stijlen worden gedefinieerd.

Aandachtrichting en vorm

Volgens het model van Nideffer wordt er onderscheid gemaakt tussen de breedte van de aandacht en de richting van de aandacht. Sommige sporters hebben een brede vorm van aandacht nodig. In het voetbal zal een vleugelspeler het overzicht moeten behouden om te bepalen waar hij de bal heen schiet. Terwijl een darter zich juist alleen probeert te focussen op een dubbel of de triple twintig.

De richting van de aandacht bepaalt of de sporter zich op het lichaam focust of de aandacht juist op de buitenwereld richt. Een marathonloper vecht vooral tegen zichzelf en zal meer intern gericht zijn. Een tennisser richt zijn aandacht vooral op de bal en de positie van zijn tegenstander. Hij is dus extern gericht.

Aandachtstijlen van Nideffer

De combinatie van de aandachtrichting en aandachtvorm bepaalt de aandachtstijl:

  • Intern Smal – Hierbij is de aandachtvorm nauwkeurig en de focus intern. Een voorbeeld hiervan in een voetballer die een penalty moet nemen.
  • Extern Smal – De focus ligt hierbij op een klein detail en de aandachtvorm is nauwkeurig. Bij een schaatser aan de start van een 500 meter is de aandacht bijvoorbeeld extern smal, om zo direct te kunnen reageren op het startschot.
  • Intern Breed – De aandacht is gericht op het lichaam maar wel op met een brede focus. Een zwemmer heeft een breed interne focus zodat hij een vlinderslag goed uitvoert.
  • Extern Breed – De focus ligt op externe factoren en beslaat het hele plaatje. De meeste teamsporten vragen om een extern brede aandacht. Waar staan je teamgenoten? Wie staat er vrij?

Flexibele concentratie

Iedereen heeft een favoriete aandachtstijl. Het kost bijna geen moeite om die focus vast te houden en als je moe wordt, val je makkelijk terug in deze aandachtstijl (Moorman 2004). Jammer genoeg is er geen enkele sport waar een aandachtstijl genoeg is.

Een tennisser bepaalt de plaatsing van de bal aan de hand van de positie van de tegenstander (extern – breed). Daarna verlegt hij zijn aandacht naar de bal (extern – smal) om de forehand of backhand perfect uit te voeren (intern – breed). De beste sporter is dus degene die flexibel kan omgaan met de verschillende aandachtstijlen. En net als veel elementen in de sport, kan je hier ook mee oefenen.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *