LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Cruyff Legacy 14k run

Gisteren was alweer de derde keer dat de Cruyff Legacy 14k run gehouden werd. Inderdaad op 11 mei en niet, zoals de eerste keer op de verjaardag van Johan Cruijff. Bij de eerste editie stonden er ruim 6500 deelnemers klaar om langs de belangrijke plaatsen uit Cruijffs leven te lopen. De opkomst van gisteren leek wat lager dan twee jaar geleden, maar dat mocht de pret niet drukken. Sterker nog, het was eigenlijk wel fijn om wat ruimte te hebben in het startvak.

Speciale Cruyff Legacy 14k app

Ook dit jaar loopt de route weer langs de meest memorabele plekken uit het leven van Johan Cruijff, maar dit keer kan het ook op een meer interactieve manier. Speciaal voor de loop is er een Cruyff Legacy 14k app ontwikkeld die fragmenten uit het leven van Cruijff vertelt op het moment dat je langs een van de gemarkeerde plaatsen loopt. De eerste was direct bij de start. Daarna kwamen er nog natuurlijk nog dertien, maar die heb ik tijdens het lopen gemist. En na de loop was het helaas niet mogelijk om ze nog terug te luisteren.

In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk

Maar ook zonder audiotour waren de veertien kilometers bijzonder. Bij de start, naast het Olympisch Stadion, stond Sjaak Swart natuurlijk al klaar om het startschot te geven. Maar dat was voor Mister Ajax niet genoeg! Pas nadat hij iedere loper een hand of high five had gegeven werd het tijd om van zijn podium af te stappen.

Tijdens de eerste kilometers door Amsterdam Zuid hoefde je je geen moment te vervelen. Aan de lantaarnpalen hingen foto’s en spreuken en vlakbij de RAI tien levensgrote spandoeken met zijn uitspraken erop. Vooral ‘in zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk’ was vandaag meer van toepassing dan op alle andere dagen.

Welkom in Betondorp

De laatste kilometers van de Cruyff Legacy 14k lopen via Betondorp. En wat een feestje is dat! Een prachtig spandoek om je welkom te heten, muziek en gezelligheid op straat en natuurlijk het versierde ouderlijk huis van Johan Cruijff. Als dat het moment was dat je het zwaar had, dan stonden de bewoners van betondorp klaar om je er doorheen te slepen. Ik vond het bijna jammer dat we na drie kilometer de wijk alweer uit waren.

Johan Cruijff ArenA

Met nog twee kilometer te gaan, werd het bijna tijd voor de laatste stop. En dat kan natuurlijk niets anders zijn dan de Johan Cruijff Arena. De omgeving van de Arena is alles behalve mooi, maar dat maakte de sfeer in het stadion helemaal goed. Er stond een brassband om ons welkom te heten en de stadionspeaker schreeuwde je bijna naar de finish toe. Maar om die finish te bereiken, moest je eerst nog langs de Champions League bekers en het gras van de Johan Cruijff Arena. Na de finish kreeg ik mijn medaille van Danny Cruijff, die met net zoveel geduld en plezier als Sjaak Swart, alle deelnemers te woord stond.

Van het Olympisch Stadion naar de Johan Cruijff Arena, het was veertien kilometer lang feest. Ik kan niet wachten tot ik mij kan inschrijven voor de volgende editie.


Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *