LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Cuba na Castro

Vanavond start op NPO 2 de nieuwe reisserie Cuba na Castro. In de vier delen gaat de Nederlands-Cubaanse Yuri Capetillo Hardy met regisseur Maaike de Gruyter terug naar het land om de veranderingen van de afgelopen vijftien jaar te ervaren. Het programma wordt door de NPO als reisprogramma gezien maar de aankondiging doet vermoeden dat het meer is dan alleen maar jaloersmakende shots van Cuba.

Cuba na Castro

Want de geschiedenis van het land en haar bewoners is, op zijn zachts gezegd, tumultueus geweest. Sinds de revolutie in 1959 zijn veel Cubanen het land ontvlucht. De een uit angst voor het communisme, de ander om de honger en de uitzichtloze toekomst te ontvluchten. Maar nu het communisme in Cuba niet meer bestaat en steeds meer Cubanen ervoor kiezen weer terug te keren naar hun geliefde thuisland, zijn er veel zaken veranderd. Ook is het in Cuba nu toegestaan om te ondernemen en waardoor een deel van de Cubanen steeds rijker wordt. Maar met deze vrije markt wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. Wat doet dat met een land wat net uit het communisme komt? Biedt dat eiland de Cubanen nu wél mooie perspectief? En hoe denken de bewoners zelf over deze ontwikkelingen?

De stem van een oude Cubaan begeleidt Yuri en de kijkers tijdens de reis door zijn thuisland en helpt hem om zijn geboorteland te doorgronden.

Cuba na Castro is vanaf 5 mei iedere zondag te zien op NPO 2 om 20:25

Cuba and the Cameraman

Als liefhebber van Cuba ben ik natuurlijk enorm nieuwsgierig naar deze documentaire serie. Maar ook als je niet (goed) bent ingelezen in het verhaal van het land denk ik dat je dit niet wil missen. Wil je alvast in de stemming komen? Dan is Cuba and the Cameraman op Netflix zeker een aanrader! Hierin volgt Jon Alpert het leven van Fidel Castro en drie verschillende Cubaanse families tijdens de Cubaanse Revolutie. Omdat hij een van de weinige journalisten is die regelmatig naar Cuba vloog en bovendien een vertrouwensband met Castro had opgebouwd, kon hij deze unieke documentaire maken.

Cuba and the Cameraman (2017)

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *