LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

De juiste loophouding: Bestaat die wel?

Natuurlijk is de juiste loophouding heel belangrijk. Het voorkomt blessures en zorgt ervoor dat wij maximaal kunnen genieten van heerlijke duurlopen en intensieve intervaltrainingen. Maar volgens de experts verschilt de ideale loophouding per persoon en moet je daarom niet teveel naar anderen kijken.

Jarenlang heeft de atletiekwereld zich vastgehouden aan één en dezelfde loophouding. Het hoofd moet stil blijven, armen in negentig graden langs het lichaam, de knieen genoeg opheffen en pronatie zoveel mogelijk voorkomen. Dat dit een goede loophouding is heeft Kipchoge inmiddels al meerdere malen bewezen. Maar dat wil niet zeggen dat het de enige juiste loophouding is. Want wie kan zich Paula Radcliff niet herinneren? Ze liep in 2003 een wereldrecord op de marathon, terwijl ze haar hoofd niet stil kon houden. Of de succesvolle hardloper Gebrselassie? Hij zwaaide constant met zijn linkerarm, terwijl hij de ene na de andere wedstrijd won.

De juiste loophouding

Volgens Dr. Colleen M. Brough van het RunLab van de Columbia University bestaat de juiste loophouding niet: “Onbewust ontwikkelt iedereen een specifieke vorm die blessures minimaliseert en de spanning en belasting optimaal vermindert.” In andere woorden, er bestaat geen gouden regel die alle hardlopers moeten volgen. Het is veel belangrijker dat de loophouding natuurlijk en comfortabel aanvoelt. Dat zal dan voor jou de meest efficiënte techniek zijn. En daarmee verklein je automatisch de kans op blessures.

Blessurevrij

Dat betekent overigens niet dat er geen verband te vinden is tussen de loophouding en blessures. Zodra de vermoeidheid toeslaat, verslechtert namelijk de juiste loophouding ook waardoor er alsnog blessures kunnen ontstaan. Daarom kan je bij pijntjes beter kritisch kijken naar de trainingsomvang en intensiteit in plaats van de loophouding onder de loep te nemen. De vuistregel hiervoor is heel makkelijk. Vergroot de omvang nooit met meer dat tien procent per week. Dus liep je vorige week dertig kilometer, dat is deze week drieëndertig kilometer genoeg. En wissel de intensiteit van de trainingen ook goed af. Na een zware interval komt minimaal een rustdag gevolgd door een rustige duurloop. Uiteindelijk ontwikkel je dan vanzelf de juiste loophouding waarvan je nog jaren plezier zal hebben.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *