LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

De Mezquita: de kathedraal van Córdoba

De Mezquita is de grootste en meest bekende kathedraal van Córdoba. Net als sommige andere kathedralen in Spanje staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Toch onderscheidt deze kathedraal zich van de vele anderen. Het prachtige gebouw is namelijk meerdere malen van functie veranderd. En dat is waarom deze Mezquita, wat het spaanse woord voor Moskee is, zo bijzonder is.

van Visigotische kerk..

Het gebouw begon ooit als Visigotische kerk op het fundament van een Romeinse tempel. Toen de Moren in 711 Córdoba veroverden, werd de helft van de Visigotische kerk verkocht aan de nieuwe inwoners. Op dat moment deelden de Katholieken en Moslims het gebedshuis. Nadat de helft te klein werd voor de groeiende moslimgemeenschap, had de  katholieke gemeenschap geen andere keus dan de kathedraal op te geven.

..naar Moskee..

Toen het gebouw eigendom van de Moslimgemeenschap was, werd de  oorspronkelijke kerk gesloopt om met de bouw van de moskee te beginnen. Maar van een traditionele moskee was geen sprake omdat de Moren liever de onderdelen van de kerk en omliggende gebouwen gebruikten.

.. naar kathedraal van het bisdom Córdoba

In 1236 werd Córdoba opnieuw veroverd door de Christenen en kwam de Mezquita in handen van het bisdom Córdoba. En natuurlijk lieten ook Koning Ferdinand III en keizer Karel V het gebouw verbouwen tot een kathedraal van die tijd. Maar ook zij zagen het niet zitten om de kerk vanaf de grond af op te bouwen en borduurde verder op de bestaande bouw.

De Mezquita

Dankzij de gemêleerde geschiedenis wordt de kathedraal als architectonische evolutie gezien. En ook de samensmelting van verschillende geloofsovertuigingen en culturen maakt de kerk uniek en bijzonder. Daarom is de Mezquita een van de must-do’s in Córdoba. De kathedraal is in de zonder geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur. Daarnaast worden er ook verschillende tours aangeboden. De tickets hiervoor kan je alleen kopen bij het officiële verkooppunt aan de Orange Tree Courtyard. Je vindt de kathedraal aan de Calle Cardenal Herrero 1 in Córdoba.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *