LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

De wegen van de loper – Adharanand Finn

Japan is een bijzonder land en heeft een bijzondere cultuur. Zelf ben ik er nog nooit geweest, maar ik vind alles wat ik er over zie, leer en lees fascinerend. En het land blijft mij continu verbazen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat hardlopen zo ontzettend populair is in het land. Totdat ik aan De wegen van de loper van Adharanand Finn begon.

Hardloopfanaat

Schrijver Adharanand Finn is freelance schrijver voor onder andere The Gardian, maar vooral ook een fanatiek hardloper die altijd op zoek is naar manieren om beter en sneller te worden. Voor zijn eerdere boek Lopen met de Kenianen trainde hij mee met de lange afstandlopers uit het Afrikaanse land. Dat avontuur smaakte naar meer en voor De wegen van de loper, een reis door de betoverende wereld van het Japanse hardlopen besloten Finn en zijn familie opnieuw de koffers te pakken. Dit keer voor een trainingsstage in Japan.

Ekiden

Want in Japan zijn er duizenden atleten die zich gespecialiseerd hebben in het lopen van de Ekidens. Een Ekide kan je het beste vergelijken met een estafettemarathon, waarbij iedere deelnemer een soort sherp doorgeeft. Veel bedrijven in het land zijn eigenaar van een professioneel Ekideteam, waarbij de lopers goed betaald krijgen voor hun prestaties.

Maar dat salaris krijgen ze niet voor niets. De Japanse trainingsmethode staat bekend als heel intensief. Volgens de schrijver van het boek maken sommige lopers meer dan achthonderd trainingskilometers per maand. En dat al vanaf de middelbare school, omdat de talenten al tijdens hun middelbare schoolperiode gescout worden.

De wegen van de loper

In De wegen van de loper vertelt Adharanand Finn over de bikkelharde mentaliteit van de Japanse sporters. Over de ongekende hardloopgekte dat heerst in Japan. En over de miljoenen televisiekijkers die in januari op de Hakone ekiden afstemmen. Een ander opvallend feit aan de hardloopsport in Japan is dat ze juist niet mogen opvallen. Niet in negatieve zin én in positieve zin. Het verbazingwekkende resultaat is dat er honderden lopers een halve marathon kunnen lopen in 63 minuten. En dat is in een land als Engeland alleen voor de allerbeste lopers van het land weggelegd.

Ik kan alvast verklappen dat voor Finn een half jaar veel te kort is om net zo goed te worden als de lopers van een professioneel Ekideteam. Maar dat is zeker geen reden om het boek te laten liggen. Het boek is een mooi verslag geworden van de Japanse sportcultuur. Een cultuur waar wij normaal gesproken niet snel mee in aanraking komen. En waar al helemaal niet veel over naar buiten komt. Dus als je nieuwsgierig bent naar de loopsport en de Japanse cultuur, is dit zeker een aanrader!

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Dit delen:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *