LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Een gezonde barbecue

Bij ons geldt de regel: Als het Pasen is geweest, is het buitenseizoen begonnen. En komende vrijdag hebben we al de eerste barbecue in de agenda staan. Behalve heel veel gezelligheid betekent een barbecue ook heel veel eten. Natuurlijk is af en toe ongezond eten geen enkel probleem, maar met de zomer voor de deur maak ik liever gezondere keuzes. Daarom een paar tips voor een gezellige en gezonde barbecue:

Een barbecue feestje thuis

  • Als organisator van de barbecue beslis jij wat er op de grill belandt. Laat daarom de vettere vleessoorten als speklapjes en worstjes bij de slager liggen en kies voor bijvoorbeeld kip of runderlappen. Of ga na je bezoekje aan de slager ook nog even langs de visboer. Spiesjes met garnalen, zalm of witvis zijn een gezonde keuze en zijn bovendien hartstikke lekker op de grill.
  • Door het vlees of de vis te marineren, heb je geen sausjes meer nodig. Kip laat zich bijvoorbeeld prima marineren in een mengsel van olie, peper, zout en knoflook. Of leg het rundvlees in een marinade van ketjap en olie. Uiteindelijk is dat net zo lekker, maar scheelt het enorm in de calorieën.
  • De klassieke salades bij een barbecue zijn natuurlijk de huzarensalade en aardappelsalade. Jammer genoeg hebben deze salades een heel hoge voedingswaarde. Kies daarom voor andere salades met veel groente en fruit. Mijn favorieten zijn een Griekse salade met tomaat, ui en feta of een Marokkaanse salade met nectarine, ui en tomaat. En natuurlijk doen groentes het ook heel goed op de barbecue. Spiesjes van ui en champignons zijn een prima alternatief voor de kipsaté.

Barbecueën buiten de deur

  • Als je ergens wordt uitgenodigd, heb je niet altijd controle over wat er wel en niet geserveerd wordt. Ben je bang dat er weinig gezonds is om uit te kiezen? Eet thuis dan alvast een kom soep of een bakje yoghurt. Dan is de eerste honger gestild en ben je niet helemaal afhankelijk van de keuzes van de gastheer.
  • En bij een barbecue hoort natuurlijk een biertje. Of twee. Als je van jezelf weet dat je geen nee kan zeggen, bied jezelf aan als BOB. Dan heb je niet alleen heel blije vrienden, maar ook meteen een goede stok achter de deur om niet teveel te drinken.

En als ik achter de barbecue sta, doe ik dat graag in stijl. Het schort dat ik hier draag, is van het Nederlandse merk Vedgla. De schorten worden stuk voor stuk met de handgemaakt en vervaardigd uit het beste volnerf leer. Kijk voor meer inspiratie op hun Instagram en website Vedgla.nl

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *