LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Gemarkeerde hardlooproutes in Amsterdam

Toen ik net begon met hardlopen, kende ik alleen het rondje rond de Sloterplas. Als je netjes bij de start begon, liep je vijf kilometer. Met de extra kilometers van huis naar de start maakte ik precies genoeg kilometers om mij voor te bereiden op de Dam tot Dam by Night. Het jaar daarop ging ik voor de echte Dam tot Dam en had ik aan die negen trainingskilometers niet meer genoeg. Gelukkig was de gemeente Amsterdam op dat moment bezig met gemarkeerde hardlooproutes in de stad uit te zetten en had ik keuze genoeg.

Gemarkeerde hardlooproutes 

Inmiddels kent Amsterdam meer dan twintig gemarkeerde hardlooproutes. Deze variëren van vijfhonderd meter tot aan een halve marathon. Het voordeel van deze routes is dat ze goed begaanbaar, veilig en ononderbroken zijn. Dus dat betekent dat je niet meer zal worden opgehouden door een rood stoplicht of een onoplettende automobilist. Nu zijn alle gemarkeerde hardlooproutes nog autonoom en verspreid over de stad, maar in de toekomst is het de bedoeling dat ze aan elkaar verbonden zullen worden. Zo moet er een veilig hardloopnetwerk door de hele stad ontstaan.

Gekleurde punaises 

Als je weleens in het Vondelpark, het Amsterdamse Bos of het Westerpark loopt, zal je vast de ronde punaises met een hardlopend mannetje langs de weg hebben gezien. De kleuren van de hardloper geeft de afstand aan. Geel staat voor de routes tot drie kilometer. De groene routes zijn tussen de drie en vijf kilometer. De blauwe mannetjes geven de vijf tot zeveneneenhalve kilometer aan. De rode routes zijn zeveneneenhalf tot tien kilometer en de paarse mannetjes staan voor de routes langer dan tien kilometer. 

Halve marathon 

Voor de echt lange duurlopen heeft de hardloper in Amsterdam niet veel keuze. Bij de gemarkeerde hardlooproutes zit maar één keer de afstand van een halve marathon en die ligt in het Amsterdamse Bos. Maar wat nu als je in bijvoorbeeld Amsterdam West woont en toch die twintig kilometer wil lopen? Gelukkig is het nu al mogelijk om sommige routes zonder opstoppingen en problemen te combineren. En zo kan je met een beetje hoofdrekenen alle trainingslopen voor bijvoorbeeld de Amsterdam Marathon in eigen stad doen. 

Hardlooproutes in Amsterdam

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *