LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Hangry: hoe kan dat?

Bijna iedereen weet uit eigen ervaring hoe enorm chagrijnig en vervelend je kan worden als je honger hebt. Daarom gaan wetenschappers er al jaren van uit dat honger invloed heeft op ons gedrag en het humeur. Toch was dat gevoel, wat we sinds kort kennen als Hangry, nog nooit echt goed onderzocht. Maar dat was totdat UNC-Chapel Hill en psychologe Kristen Lindquist hun tanden er in zetten.

Honger en emoties

Wetenschappers hebben altijd gedacht dat honger en emoties volledig los van elkaar stonden. Het hongergevoel ontstaat namelijk in een totaal ander proces dan waar emoties in ontstaan. Toch bleek uit verschillende studies dat dat deze processen elkaar meer beïnvloeden dan eerste instantie werd gedacht. Wanneer je honger krijgt, maakt het lichaam onder andere cortisol en adrenaline aan. Deze hormonen associeert het lichaam met stress. En die stress heeft wel degelijk invloed op onze emoties en gevoelens.

Affect As Information theorie

Volgens de Affect As Information theorie kunnen emoties tijdelijk het beeld van onze wereld bepalen. Zo zorgen negatieve emoties voor een negatief wereldbeeld en positieve emoties voor een vrolijk wereldbeeld. In dit geval zou een hongerklop er voor zorgen dat de wereld er tijdelijk minder rooskleurig uit ziet.

Met deze hypothese startte Lindquist haar onderzoek. Zoals verwacht bleek de honger alleen de negatieve emoties te versterken. Vrolijke en neutrale emoties werden nauwelijks beïnvloed. De verklaring hiervoor is volgens de psychologe gelijk aan de theorie. Volgens de Affect As Information gebruiken we onze emoties alleen als informatiebron wanneer deze overeenkomen met de situatie waar we in zitten. En omdat honger een vervelend en onbehagelijk gevoel kan geven, kunnen negatieve gevoelens dus makkelijk geprojecteerd worden op de wereld om ons heen.

Feeling hangry?

Hetzelfde onderzoek bevestigde ook dat het hongergevoel een negatieve verrassing versterkt. Dus wanneer je op de snelweg kwaad wordt op een asociale bestuurder, wordt deze woede dus versterkt door de honger en ben je officieel hangry. Of wanneer de computer crasht terwijl je de bestanden nog niet hebt opgeslagen, zorgt de honger voor een nog grotere irritatie.

De makkelijkste manier om van deze woede of irritatie af te komen, is om even iets te eten. Maar mocht je zo snel niets voor handen hebben, kan je ook proberen om je gevoel om te buigen naar iets positiefs. Sta je in de file? Zet een vrolijk nummer op en geniet van de muziek. Lukt het niet om die ene opdracht af te maken? Zoek wat afleiding en lees een positief artikel op een nieuwssite. En mocht dat ook niet baten, realiseer je dan het aan je maag ligt en niet aan je directe omgeving.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *