LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Hardlopen in de Verenigde Staten – deel 1

Er is geen enkel continent waar zoveel hardloopwedstrijden worden georganiseerd als in Amerika. Als je, tijdens je vakantie, wil hardlopen in de Verenigde Staten dan kan je je lol op. In iedere grote stad zijn er wekelijks wedstrijden en sponsorlopen. En daarbij variëren de afstanden van vijf kilometer tot een halve marathon. Op de website Running in the USA vind je bijna alle evenementen met inschrijflink en data. Heb je wat inspiratie en tips nodig? Hieronder vind je mijn favorieten aan de oostkust!

Damon Runyon 5K at Yankee Stadium

Ieder jaar wordt er in het voorjaar in het Yankee stadion een vijf kilometerrun georganiseerd. Of nou ja, ze noemen het een hardloopevenement, maar het lijkt meer op een soort urban trail. Tijdens de run loop je langs het veld en door de vakken, ren je trappen op en af en kom je ook langs het immense videoscherm van het stadion.

Het inschrijfgeld voor dit evenement is $45 en daarnaast kan je nog geld inzamelen voor het Damon Runyon Cancer Research Foundation. Dit fonds ondersteunt het kankeronderzoek door de beste jonge onderzoekers van Amerika. Wil je meer weten over de loop en het goede doel? Kijk dan op de site van het Damon Runyon 5K @ Yankee Stadium.

Hardlopen in het Central Park

Als je denkt aan hardlopen in de Verenigde Staten,schiet waarschijnlijk het Central Park wel door je hoofd. Hardlopen door het Central Park staat voor velen zelfs op de bucketlist. Gelukkig heb je daar genoeg mogelijkheden voor, want er worden jaarlijks meer dan honderd loopevenementen in het park georganiseerd. De laatste keer dat ik er was, ben ik gaan kijken bij de SHAPE Women’s Half Marathon van the New York Road Runners.

Zoals de naam al doet vermoeden is het een Ladies Only run en dat betekent dat er ieder jaar zo’n 6100 vrouwen aan de start in het Central Park verschijnen. In totaal loop je twee keer een ronde in het park. Een startbewijs kostte vorig jaar $75 en inschrijven kan hier. Schrijf je ruim van te voren in, want vol is vol en aan na-inschrijving doen de NYRR niet.

Delaware Park Run

In Nederland kennen we de Park Runs nog niet, maar in de rest van de wereld zijn ze een groot succes. Het concept is eigenlijk heel simpel. Je schrijft je vooraf online in, loopt in het weekend mee bij een van de Park Runs en je tijd wordt geregistreerd en opgeslagen. Dat kan je natuurlijk ook met Strava of Runkeeper doen, maar dan mis je wel de gezelligheid van de Park Runs.

Aan de oostkust is de Delaware Park Run een van de grootste Park Runs. Elke zaterdagochtend lopen er tientallen hardlopers de vijf kilometer in het Delaware and Raritan Canal State Park Trail. Deelname is gratis en start is om 09:00 uur. Inschrijven kan hier.

Hardlopen in de Verenigde Staten in een dure hobby

Toen ik het inschrijfgeld van de Yankee Stadium run en de Women’s Half zag, schrok ik wel even. Ruim €40 voor een vijf kilometer of bijna €75 voor een halve marathon? Dat zijn wij niet gewend in Nederland en in de rest van Europa. De hoge prijzen zijn vooral te wijten aan de kosten van de politie en de andere overheidsdiensten. Volgens de New York Times betaalden de New York Road Runners in 2011 al $850.000 aan de NYC police department voor de New York Marathon. Ook de prijzen voor een vijf kilometer in New York liggen hoog. Daar betalen de meeste organisatie ruim $15.000 voor overheidsdiensten. Maar veel geld of niet, voor het inschrijfgeld laat ik geen wedstrijd meer lopen. Je weet immers nooit wanneer je weer aan de oostkust komt.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

1 thought on “Hardlopen in de Verenigde Staten – deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *