LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Hiipa: Blijf in vorm

Bijna iedere sport kent wel een vorm van een High Intensity Interval Training. Ook bij het hardlopen kan zo’n training het verschil maken. Het zorgt ervoor dat je sneller wordt op langere afstanden, het versterkt de spieren en helpt bovendien bij het afvallen. Maar binnenkort zal de HIIT concurrentie krijgen van een nieuwe trainingsvorm. Volgens onderzoekers kan een High-Intensity Incidental Physical Activity (HIIPA) net zoveel voordelen opleveren als een reguliere intervaltraining of HIIT, maar dan met minder moeite.

High-Intensity Incidental Physical Activity

Een HIIPA is een incidentele lichamelijke activiteit met hoge intensiteit. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het niet meer dan een aantal dagelijkse activiteiten met meer explosiviteit en intensiteit uit te voeren. Dus ren een paar keer de trap op of loop flink door met een paar zware boodschappentassen in je handen. Daardoor schiet je hartslag omhoog en werk je onbewust aan een betere conditie. Vooral voor mensen met een zittend beroep kan HIIPA een verschil maken. Volgens onderzoeker Emmanuel Stamatakis kan je fitheid met drie of vier HIIPA’s per dag al 5% verbeteren in zes weken.

HIIPA versus HIIT

Fanatieke sporters die regelmatig een HIIT in hun schema hebben staan, zullen minder voordelen ervaren dan een bankzitter. Maar dat betekent niet dat wij de High-Intensity Incidental Physical Activity helemaal moeten vergeten, zegt Stamatakis. Vooral op rustdagen kan het een uitkomst zijn. Omdat je zo toch je hartslag kan verhogen terwijl je spieren voldoende tijd krijgen om te herstellen. Maar als je logisch nadenkt, kan je natuurlijk nooit verwachten dat de resultaten van een HIIPA in de buurt zullen komen van een goede HIIT. En met een paar extra keren de trap op en af rennen, zal je niet ineens in staat zijn om een goede vijf of tien kilometer te lopen. Daarom denk ik dat we voorlopig voor een HIIT training moeten kiezen en in onze vrije tijd gewoon wat vaker de trap moeten nemen. Dan komt die goede conditie vanzelf.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *