LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

In Naam Van Het Volk

Vanaf 16 juli zendt de BNNVARA de portrettenreeks In naam van het volk uit. In deze serie bezoekt Erik Dijkstra een aantal landen in Latijns-Amerika om met de bevolking te spreken over het populisme. Stuk voor stuk beloofden de sterke leiders om het land van de ellende te bevrijden. Maar wat is daar nu echt van terecht gekomen? De afleveringen over Hugo Chavez, Fidel Castro en Desi Bouterse zijn al uitgezonden en inmiddels terug te vinden op uitzending gemist. De portretten van Pablo Escobar, Evo Morales en Evita Perón zijn de komende weken te zien op NPO 2.

Natuurlijk blijft dit een lastig onderwerp om een goede en eerlijke manier in beeld te brengen. Want welke waarheid is de juiste? En wat is een nieuwsbericht waard wanneer een regering zoveel invloed heeft op de media? Ik denk dat de BNNVARA met In naam van het volk een mooie portrettenreeks heeft weten te maken, zonder een oordeel over de situatie te vellen. Kortom; het is een serie om bij in te schakelen. En anders is In naam van het volk perfect om terug te kijken op een zondagmiddag. Zit je nog niet helemaal in de stof of moet je je geheugen nog een beetje opfrissen? Hieronder vind je een korte samenvatting van de levensverhalen van alle hoofdpersonen. Al weten we natuurlijk nooit zeker of ook al deze feiten kloppen.

Hugo Chávez 

Vanaf 1999 tot aan zijn overlijden in 2013 was Hugo Chávez de president van Venezuela. Volgens eigen zeggen stond hij voor het Bolivarisme en wilde hij de bevolking op deze manier uit de problemen helpen. Hij voerde onder andere een nieuwe grondwet in. Ook stelde hij nieuwe democratische raden samen en realiseerde hij de nationalisatie van bijvoorbeeld de olie-industrie.

In 2002 vond er een mislukte staatsgreep plaats tegen het bewind van Chávez. Maar in verkiezingen en referenda die volgden boekte Chávez alsnog de overwinningen. Op 5 maart 2013 maakte vicepresident Nicolás Maduro bekend dat Chávez was overleden en dat hij hem zou opvolgen als president van Venezuela. Door de grote economische problemen, onveiligheid en honger in het land, zijn er nu geregeld grote protesten in het land.

Fidel Castro 

Bijna vijftig jaar lang is Fidel Castro de leider van Cuba geweest. Eerst als minister-president (1959 tot 1976) en daarna als president van het land (1976 tot 2008). De Cubaanse leider was een marxist-leninist en vormde het land om tot een communistische staat. Sinds 2018 staat Miguel Díaz-Canel aan het hoofd van de republiek. Hij is de secretaris-generaal van de partij van Castro.

Desi Bouterse

Tussen 1980 tot 1988 voerde Desi Bouterse een militair bewind en was hij de dictator van het land. Nadat de Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk en de VN er druk opzette, werden er gesprekken gevoerd om een terugkeer naar een democratie te realiseren. Het resultaat van dit zogenaamde Topberaad was het officieel afschaffen van de grondwet van 1975 en het invoeren van een nieuwe grondwet in 1987. Deze nieuwe grondwet gaf de president een sterke positie in het staatsbestel. In vergelijking met eerdere de grondwet hebben de ministers bijvoorbeeld minder macht, omdat ze altijd ondergeschikt zijn aan de president. Na deze grondwetswijziging bleef Bouterse aan als de huidige president van Suriname.

Pablo Escobar

Pablo Escobar was de rijkste Colombiaanse drugsbaron ter wereld dankzij zijn succesvolle handel in cocaïne. In 1982 ging hij de politiek in en werd hij verkozen tot volksafgevaardigde. Terwijl Escobar werkzaam was in de Colombiaanse politiek, bleef hij ook doorgaan met de drugshandel en met het omkopen van ambtenaren. In 1983 werd hij daarom uit zijn functie gezet. Uit woede opende hij de aanval op zijn ‘tegenstanders’ en was hij onder andere verantwoordelijk voor de moord op drie presidentskandidaten en voor diverse bomaanslagen. Uiteindelijk zou hij ruim 8.000 directe slachtoffers hebben gemaakt. Tijdens zijn arrestatie in 1993 werd hij doodgeschoten. 

Evo Morales 

Sinds het begin van 2006 is Evo Morales de president van Bolivia. Tijdens de Boliviaanse presidentsverkiezingen in 2005 nam Morales het op tegen Jorge Quiroga, de leider van de Sociale en Democratische Kracht. Ook nu Morales de verkiezingen met een meerderheid en werd beëdigd voor een termijn van vijf jaar. Tijdens de verkiezingen van 2009 won Evo Morales opnieuw met een grote meerderheid.

In mei 2013 tekende men een controversiële grondwet wijziging waardoor Morales zich verkiesbaar kan stellen voor een derde termijn. Op 12 oktober 2014 werd hij herkozen voor een derde ambtstermijn en is daarmee de langst regerende leider sinds 1839. In februari 2016 is een nieuwe grondwetswijziging via een referendum door het merendeel van de kiezers afgewezen. Ondanks dat Morales negatieve uitslag respecteerde, vroeg hij in 2017 het Constitutioneel hof toestemming voor een mogelijke vierde termijn. Hiermee stemde het in en wanneer hij de verkiezingen in 2019 wint, zal hij tot 2025 aan de macht blijven. 

Evita Perón

Hoewel Eva Perón nooit politiek verkozen is, had ze als first lady van Argentinië veel invloed op het land en de politiek. Haar fans bevonden zich vooral in de arbeidersklasse en zij noemde haar liefkozend Evita. In 1951 wilde zij vicepresident worden, maar in plaats daarvan kreeg ze in 1952 de titel ‘Spiritueel Leider van de Natie’. In november 1951 werd bij Eva Perón baarmoederhalskanker gevonden. Al tijdens de operatie bleek dat de kanker was uitgezaaid en dat ze ten dode was opgeschreven. Op 26 juli 1952 om drie minuten voor half negen ’s avonds overleed Evita op 33-jarige leeftijd. Het land ging na de bekendmaking onmiddellijk in rouw. Volgende de historici was ze na haar overlijden waarschijnlijk de machtigste vrouw ter wereld.

De portrettenreeks In naam van het volk wordt iedere dinsdag om 21.15 uitgezonden op NPO 2.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *