LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Monumentenloop Amsterdam

Tijdens de Open Monumentendagen worden er ieder jaar veel leuke activiteiten georganiseerd om zo het grote publiek kennis te laten maken met de vele monumenten in Nederland. In de vorige jaren was er onder andere een mooie fietstocht door Amsterdam georganiseerd, maar een hardlooproute was er nog niet. Tot dit jaar! Op zaterdag 14 en zondag 15 september was er de mogelijkheid om mee te lopen met de eerste Monumentenloop.

Dat wild ik natuurlijk niet missen. Op zondag meld ik mij daarom met nog twee andere lopers aan de start bij de Berlagebrug. Daar worden we hartelijk ontvangen door de vrijwilligers van de Monumentenloop. Ik heb wel zin om te vertrekken, maar voordat we gaan, is er natuurlijk eerst aandacht voor de bijzondere Berlagebrug en de andere mooie architectuur in de omgeving. Na de introductie gaan we, via de nieuwe woonwijk aan de Amstel, naar het voormalige Oostergasterrein. 

De pareltjes van Amsterdam

Daar komen we langs de verschillende gebouwen van de fabriek én langs de oude volkstuin van Jan Wolkers. En daar zijn zoveel leuke verhalen over te vertellen! Zo blijkt dat Wolkers geen problemen had met zijn tuintje naast de snelweg omdat hij vond dat, met een beetje fantasie, het geluid van de razende auto’s wel iets weghad van het suizen van de zee.

Via de Amstel en de RAI gaan we richting in het Beatrixpark. Na een rondje langs de oude leeuwen van het Centraal Station verlaten we het park alweer en gaan we richting het Olympisch Stadion. Onderweg rennen we door de verschillende woonwijken van Amsterdam Zuid, waar de bouwstijlen verraden hoe oud deze woningen echt zijn. Na een korte stop naast het Olympisch Stadion, pikken we nog een loopster op en gaan we naar het Nieuwe Meer en de Oeverlanden. Dat is een stukje Amsterdam wat ik helemaal niet ken! Tot mijn grote verbazing is het hier hartstikke groen en komen we zelfs een paar koeien tegen. 

Na al het groen maken we nog een mooie rondje en komen we uit in Sloten.Ook hier verraadt de architectuur het decennium waarin de wijk gebouwd is, maar dat is een stuk minder spectaculair dan in Amsterdam Zuid. Uiteindelijk lopen via een bijzondere sluiproute naar de Sloterplas. Met een klein stukje langs de Sloterplas komt deze monumentenloop ten einde bij het Van Eesteren Paviljoen. 

Monumentenloop 2020

Als ik daar op mijn horloge kijk, zie ik dat we er ruim achttien kilometer op hebben zitten. Die achttien kilometers zijn werkelijk voorbij gevlogen! Of er volgend jaar weer een nieuwe editie van de Monumentenloop zal komen, is nog niet bekend. Maar één ding weet ik zeker! Als er weer een Monumentenloop is, dan ben ik er zeker bij.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *