LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Parkrun: Feestje van vijf kilometer

In Nederland kennen we jammer genoeg het fenomeen parkrun niet, maar in het buitenland zijn de hardlopers al jaren razend enthousiast. En dat is niet zo gek natuurlijk. De runs zijn namelijk gratis en voor iedereen toegankelijk. Meedoen is simpel! Je schrijft je in online in en je print de barcode uit. Deze barcode is persoonlijk en neem je mee naar iedere parkrun waaraan je meedoet. En het maakt niet uit of dat in Amerika of Australië is.

Op zaterdagochtend meld je je in het park en scan je de barcode. Iedere run bestaat uit vijf kilometer en bijna direct na afloop krijg je de nieuwe tijd in de mail. Tijdens de parkruns gaat het er overigens niet om wie de snelste is, maar of het gezellig is. Daarom krijg je niet bij de beste tijd een prijs, maar ontvang je een T-shirt bij bijvoorbeeld vijftig, honderd, en vijfhonderd parkruns. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je jouw PR niet mag verbreken. Juist met zoveel enthousiastelingen lukt het menig loper om toch nog een paar seconden van het PR af te snoepen.

Het verhaal achter de parkrun 

Nadat fanatiek hardloper Paul Sinton-Hewitt geblesseerd raakte en in een depressie terecht kwam, besloot hij in 2004 met een paar hardloopvrienden een vijf kilometer testloop te organiseren in Londen. Dan had hij tenminste een goede reden om het huis uit te gaan. En bovendien kon hij dan nog even zijn vrienden zien. De eerste parkrun bestond uit dertien deelnemers en drie vrijwilligers, maar met de jaren groeide het aantal lopers en vrijwilligers ook.

In 2007 was één locatie al niet meer genoeg. Daarom werd er op hetzelfde moment in een ander park in Londen ook een vijf kilometerloop georganiseerd. De parkruns bleven groeien en aan het eind van het jaar waren er al zes locaties in heel Engeland en zelfs eentje in Zimbabwe. Inmiddels is het fenomeen zo populair dat de parkruns ook worden gehouden in Denemarken, Australië, Polen, Zuid Afrika, Ierland, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten. In totaal lopen er nu iedere zaterdagochtend ruim 250.000 hardlopers in meer dan 1700 verschillende stadsparken hun 5km testloop. 

De parkrun in Nederland

Hoewel er meer dan genoeg mooie parken in Nederland zijn, heeft er jammer genoeg nog nooit een officiële parkrun in Nederland plaatsgevonden. En ook in de nabije toekomst zijn er nog geen plannen om de parkrun naar Nederland te halen. Daarom zit er voor de grote fans maar één ding op! Gewoon altijd even checken of je op zaterdagochtend toevallig in de buurt bent van een parkrun.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

2 thoughts on “Parkrun: Feestje van vijf kilometer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *