LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Plogging: goed voor het milieu

In Zweden hebben ze een nieuwe manier gevonden om de vervuiling van de aarde tegen te gaan. Met de nieuwste fitnesstrend, Plogging, ben je niet alleen aan het hardlopen, maar ruim je ook het zwerfvuil, wat je tegenkomt op. Door te bukken train je onbewust je buikspieren en als je echt door de benen moet voor een blikje, heb je meteen een squat op zak. De term is overigens een samenvoeging van Jogging en het Zweedse Plocka, wat staat voor verzamelen.

Instagram

Net als iedere fitnesstrends zijn de foto’s met de #plogging niet van Insta af te slaan. De eerste ploggende foto’s verschenen al in 2016 op het sociale netwerk, maar deze winter in het pas echt aangeslagen in Zweden. Inmiddels bestaan er daar ploggingteams die doelbewust de straat op gaan of de natuur in trekken om al rennend zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen. En natuurlijk de buit achteraf te posten.

Buitenland

Ook buiten de Zweedse landsgrenzen is er steeds meer animo te vinden voor het plogging. Zo is er in Parijs al een plogginggemeenschap ontstaan die zich gaan inzetten voor een schoner Parijs. En ook in bijvoorbeeld België zie je steeds meer initiatieven om de omgeving tijdens grote marathons en loopevenementen schoon te houden.

Plogging

Jammer genoeg is #plogging in Nederland nog niet heel groot, want ook de populaire natuurgebieden in Nederland kunnen wel een ploggingrage gebruiken. Volgens de cijfers van Staatsbosbeheer zwerft er naar schatting 200 miljoen kilo afval rond in de natuur. Dat betekent dat iedere Nederlander ongeveer 12,5 kilo afval zou moeten opruimen om ons land weer helemaal schoon te krijgen. Misschien is dat wat veel gevraagd, maar eens in een maand een rondje plogging moet toch te doen zijn? En je hebt meteen genoeg fotomateriaal voor die mooie instapost met een #plogging.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *