LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Publiek: Wat doet dat met je sportprestatie?

Publiek bij je voetbalwedstrijd, hardloopevenement of tennispartij? Sommige mensen krijgen er vleugeltjes van en anderen geeft het juist kippenvel. Toch is al meerdere malen bewezen dat  de aanwezigheid van publiek de hersenen van atleten prikkelt en het gemiddelde sportniveau stijgt.

Prestatie of plezier

Maar de invloed verschilt wel per persoon. In de verschillende onderzoeken wordt er onderscheid gemaakt tussen de prestatiegerichte sporter en atleten die vooral sporten voor het plezier. Prestatiegerichte atleten pushen zichzelf tot het uiterste met deadlines en zijn vaak gericht op het eindresultaat.  Eigenschappen als extravert, ambitieus, gevoelig, ongeduldig en pro-actief horen ook bij deze groep.

Het andere type sporter werkt en leeft liever op een lager stressniveau. Ze kunnen zeker genieten van mooie prestaties, maar wanneer dat fysieke en mentale stress geeft, kiezen ze er vaker voor om de competitie of wedstrijd te vermijden. En voor hen is meedoen zeker belangrijker dan winnen.

Het publiek is bij de pleziergerichte atleten van veel grotere invloed dan bij de prestatiegerichte atleten. Zij hebben de aanmoediging nodig om de motivatie vast te houden tijdens een wedstrijd. Voor prestatiegerichte atleten geldt dat veel minder. Sommigen kunnen zelfs tot een maximale prestatie kunnen komen zonder aanmoediging van vrienden of familie.

Wat doet het publiek?

Aanmoediging kan op meerdere manieren de atleet beïnvloeden. Ten eerste heeft het een direct effect op de prestatie. Dankzij het publiek kunnen sommige onmogelijke wedstrijden of afstanden lichter of korter lijken.

De gedachte aan publiek zorgt er in veel gevallen voor dat de motivatie wordt verhoogd. Wanneer je weet dat er veel publiek voor jou komt, zal je meer gaan trainen en minder snel opgeven. Ook heeft het effect op het zelfvertrouwen. Want als deze mensen speciaal voor jou roepen, schreeuwen en juichen heb je wel een goede prestatie neergezet.

En dan sta je er toch alleen voor

Als je tijdens een wedstrijd geen supporters bij je hebt, hoeft dat geen probleem te zijn. Bij grote evenementen staan er altijd honderden mensen langs de kant te juichen en te springen. Concentreer je tijdens een dipje eens op hun vrolijkheid en geniet van de aanmoediging. Daarna zal je je weer een stuk beter voelen.

En ook de techniek laat ons gelukkig niet in de steek. Zo zijn er genoeg apps en sporthorloges die je aanmoedigen. Van Evy tot zombies, allemaal complimenteren ze je graag met de afgelegde kilometers en snelle rondes.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *