LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Ronda: Pareltje in de bergen

Op zo’n anderhalf uur rijden van Málaga ligt het witte stadje Ronda. Net als veel andere zuidelijke steden werd het stadje door de Moren gesticht. En daar kozen ze natuurlijk de meest tactische plek voor. Op de berg konden ze de vijand al snel zien aankomen en hadden ze bovendien alle tijd om zich te verdedigen. Dat verdedigen hoeft inmiddels niet meer, maar de bijzondere bouwwerken uit die tijd zijn gelukkig nog wel bewaard gebleven. En daarom is het stadje in trek bij de lokale en internationale toeristen.

Palacio del Marques de Salvatierra

Ondanks dat Ronda maar een klein stadje is, doet het qua bijzonderheden niet onder voor de grotere steden als Málaga of Sevilla. Het heeft meerdere kerken, een aantal musea en een van de grootste arena’s van Spanje. En niet te vergeten het bijzondere paleis Palacio del Marques de Salvatierra. Bij dit portaal uit de 18e eeuw hoort een soort balkon met uitzicht over het landschap rondom Ronda. Volgens de verhalen werd het palacio aan de familie de Salvatierra geschonken, nadat ze hadden gestreden voor de herovering van Ronda. 

Puente Nuevo

Maar het echte hoogtepunt is natuurlijk de Puente Nuevo. Letterlijk vertaald betekent het nieuwe brug, maar de naam heeft niets te maken met de leeftijd van de brug. Het bouwwerk is namelijk al ruim twee eeuwen oud. In 1735 werd al de voorganger van deze brug gebouwd, maar stortte in in 1741, waardoor er tientallen doden vielen. In 1753 besloot de stad om te brug opnieuw te bouwen en daar wat meer tijd voor de nemen. Dat kostte uiteindelijk ruim veertig jaar en pas in 1793 werd Puente Nuevo geopend. De karakteristieke bogen van de brug zijn erg bijzonder en de brug is daarom misschien wel één van de meest gefotografeerde objecten in Andalusië.

Een dagje Ronda

Ondanks dat Ronda maar op honderd kilometer van Málaga ligt, kost het toch al snel anderhalf tot twee uur om er te komen. De wegen zijn goed begaanbaar, maar door de vele bergen en bochten is hard rijden onmogelijk. Aan de rand van de stad zijn verschillende parkeergarages waar je gemakkelijk kan parkeren. De parkeertarieven zijn gelukkig ook niet erg hoog, voor een dagkaart betaal je ongeveer €10,-. In Ronda zelf kan je alles makkelijk te voet doen. Trek wel makkelijke schoenen aan en neem een extra jasje of vestje mee, want in een stadje in de bergen is niets vlak en staat bovendien altijd wind. 

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *