LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Rummuseum: Must-do in Cuba

Als je aan Cuba denkt, denk je aan oldtimers, sigaren en natuurlijk rum! Nu word ik niet zo heel enthousiast van de oldtimers en de sigaren, maar zeker wel van de rum. Laten we eerlijk zijn, wie wordt er niet gelukkig van een lekkere Mojito of Cuba Libre? In Cuba drink je ze in bijna ieder restaurant en café. Maar wil je meer over de suikerdrank leren, dan moet je naar een rummuseum. Tijdens mijn reis bezocht ik er drie.

Havana Club Museo del Ron

Midden in het centrum van Havana zit het museum van Havana Club. In dit rummuseum vind je natuurlijk de verschillende en exclusieve rums van het bekende merk. Ook laten ze de geschiedenis zien. Het leukste deel van de tour vond ik het hedendaagse productieproces. Wist je bijvoorbeeld dat het gebrande cedarhout deels de smaak van de rum bepaalt? En dat verschillende soorten rum met elkaar gemengd worden tot de juiste smaak? Na afloop van de tour krijg je een shot van de Havana Club 7 Años. Want je kan natuurlijk geen rummuseum bezoeken zonder een glaasje geproefd te hebben.

Bacardi Rum Factory

De originele Bacardi rum fabriek werd in 1868 geopend in Santiago de Cuba. Daar werd jaarlijks negen miljoen liter rum gemaakt, waarvan ruim 70% geëxporteerd werd. Uiteindelijk ontvluchtte de familie Bacardí het land en nam de Cubaanse regering de fabriek in gebruik voor Ron Caney, Ron Santiago en Ron Varadero. Jammer genoeg worden er geen rondleidingen meer aangeboden in de Bacardi fabriek. Maar in de naastgelegen bar, Barrita de Ron Havana Club, kan je wel terecht voor proeverijen en de verkoop van de wereldberoemde rum.

Santiago de Cuba rummuseum

Als je niet oplet, loop je het rummuseum in Santiago de Cuba zo voorbij. Het gebouw in de Calle San Basilio stamt uit 1889 en heeft meer weg van een woning dan van een museum. Ook van binnen ziet het iets minder professioneel uit dan bijvoorbeeld de Havana Club Museo del Ron, maar dat maakt het zeker niet minder leuk. In zes verschillende kamers wordt uitgelegd hoe de Santiago de Cuba rum wordt gemaakt. Zo laten ze bijvoorbeeld zien hoe er van het restproduct uit de suikerindustrie deze heerlijke drank wordt gemaakt. En natuurlijk heeft ook dit museum een prachtige collectie van de meest exclusieve rums. Wil je ook een flesje Santiago de Cuba meenemen? Dan heb je genoeg keus in het naastgelegen winkeltje. En dat is niet eens veel duurder dan in de winkel of op het vliegveld.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *