LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Rust: Neem jij het genoeg?

Rust is een van de belangrijkste onderdelen in een trainingsschema, terwijl dat toch vaak onderschat wordt. Om blessures te voorkomen en om je prestaties te kunnen verbeteren is het belangrijk dat de spieren in ons lichaam voldoende tijd krijgen om te herstellen. Daarnaast heeft ons lichaam ook even de tijd nodig om de reserve-energie weer aan te vullen.

Glycogeen

Als we sporten verbranden we meer energie dan dat er binnenkomt. Tijdens de training verbranden we eerst de suikers die nog in ons bloed zitten. Als die op zijn, wordt de reservevoorraad koolhydraten aangesproken. Deze reserves worden glycogeen genoemd. Als we helemaal opgeladen zijn, hebben we ongeveer 250 gram glycogeen in onze lever en 150 gram in onze spieren. Deze reserves staan ongeveer gelijk aan de energie voor een run van 30 km. Tijdens een training zal de tank dus niet leeg gaan, maar zal er wel glycogeen verbrand worden.

Om deze voorraad weer aan te vullen, heeft het lichaam twee tot zes dagen nodig. Hoeveel dagen er precies nodig zijn, is afhankelijk van de intensiteit van de training. Heb je aan het begin van de training wel eens het gevoel gehad dat je benen van elastiek waren? Dat zijn dan waarschijnlijk symptomen van een te lage glycogeenvoorraad.

Rust voor het spierherstel

Niet alleen je energievoorraad moet worden aangevuld. Ook je spieren hebben tijd nodig om te herstellen. Afhankelijk van de spierconditie en trainingsintensiteit heeft een spiergroep 42-72 uur nodig om te herstellen.

Tijdens een training ontstaan er hele kleine scheurtjes in het spierweefsel. Een gevolg van die scheurtjes is spierpijn. Maar geen zorgen, spierpijn is geen slecht teken. Het geeft juist aan dat je lichaam je spieren sterker maakt, mits je voldoende rust neemt. Tijdens deze rust herstelt het lichaam de spierscheurtjes weer met eiwitten die we uit de voeding halen.

Voeding na het sporten

Het herstel van het lichaam kan je een beetje helpen door na je training de juiste voedingsstoffen in te nemen. Dat kan in de vorm van een eiwitreep of eiwitshake, maar de meest effectieve en goedkope is een glaasje chocomelk. Dat bevat precies genoeg koolhydraten en eiwitten voor een goed herstel en een aanvulling van de glycogeenvoorraad.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *