LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Shoe Dog – Phil Knight

Sinds Eliud Kipchoge het boek een grote inspiratiebron van hem noemde, stond Shoe Dog hoog op mijn verlanglijstje. Natuurlijk weet ik dat de supersnelle marathonloper al enige tijd door Nike gesponsord wordt en dat hij misschien niet helemaal objectief is. Maar niets bleek minder waar! Als je eenmaal in het boek begonnen bent, word je meteen door het verhaal gegrepen.   

Het verhaal

In Shoe Dog vertelt oprichter Phil “Buck” Knight het verhaal van de beginjaren van Nike. Als enthousiast hardloper heeft hij “a crazy idea” om de nieuwste hardloopschoenen uit Japan te importeren. Het verhaal start in 1960 wanneer hij als jongen de wereld rondreist en uiteindelijk in Japan uitkomt om zijn idee aan Onitsuka te presenteren. Na een succesvolle start met het Japanse merk, scheiden de twee bedrijven en begint Phil met zijn collega’s zelf schoenen te ontwerpen. Het merk Nike is geboren! In de jaren die volgen loopt Knight tegen grote en kleine problemen aan, die hij op zijn eigen manier en met vele kilometers hardlopen weet op te lossen. Het boek loopt tot aan de jaren ‘80 waarbij Phil “Buck” Knight uiteindelijk besluit om met Nike de beurs op te gaan.

Wijze lessen in Shoe Dog

Het boek is veel meer dan alleen een biografie. Het laat de ontwikkeling van een bedrijf en een zakenman zien. Dan heeft Phil Knight ook nog eens de pech dat hij niet over de eigenschappen van een geboren leider beschikt. Hij is rustig en houdt er niet van om boven anderen te staan. Daardoor ontwikkelt hij een eigen managementstijl, waarbij hij zijn mensen meer op een positieve manier motiveert, dan dat hij ze instrueert. En daarmee was hij zijn tijd ver vooruit.

Een must-read voor iedereen

Voor veel mensen zal het aantal pagina’s van het boek misschien een struikelblok zijn, maar geloof me, ik heb niet eens doorgehad dat ik vierhonderd pagina’s gelezen heb. Natuurlijk ken ik niet alle details van zijn verhaal niet, maar het lijkt een beetje geromantiseerd voor de Amerikaanse markt. Is dat erg? Voor mij persoonlijk niet! De boodschap van het verhaal verandert er niet door en mijn sympathie voor Phil is alleen maar gegroeid. Dus ben je op zoek naar een goed boek voor op je rustdag of in je taperweek? Dan is Shoe dog ideaal!   

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *