LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Spaanse Sporen – Merijn de Waal

Als je mij vraagt om de Spaanse geschiedenis van de afgelopen eeuw samen te vatten, moet ik je het antwoord schuldig blijven. Natuurlijk ken ik in grote lijnen het verhaal van Franco. Maar wat voor invloed dat heeft op het huidige Spanje, daar heb ik geen idee van. Gelukkig bracht Merijn de Waal, veertig jaar na de dood van Franco, het boek Spaanse Sporen uit. En daarin wordt op een makkelijk leesbare manier het moderne Spanje beschreven.

Merijn de Waal

Zelf omschrijft Merijn de Waal het boek als een journalistieke zoektocht naar het hart van Spanje. Als voormalig correspondent van het NRC handelsblad kent hij het land als geen ander. Ook zijn journalistieke achtergrond blijft niet onopgemerkt. De hoofdstukken van Spaanse Sporen zijn onderbouwd met feiten en lezen makkelijk weg. Ondanks dat het objectief lijkt, is het boek toch vanuit een Nederlands oogpunt geschreven. Hij kiest bijvoorbeeld voor thema’s die wij in Nederland met Spanje associëren. Ook maakt hij meerdere malen een vergelijking met de Nederlandse cultuur om de verschillen aan te tonen.

Spaanse Sporen

Maar is dat ook storend? Voor mij persoonlijk niet. Het boek is geschreven voor Nederlanders met interesse in de Spaanse cultuur. Natuurlijk is een groot deel van de geschiedenis versimpeld om het leesbaar te houden. En juist daardoor is het zo’n fijn boek geworden om op een zondagmiddag uit te lezen. Luchtige onderwerpen als ‘daten in kleine dorpjes’ worden afgewisseld met de massagraven en de verdwijning van kinderen tijdens het Franco regime. Voor een buitenstaander is Spaanse Sporen een leuk kijkje in de Spaanse cultuur. Om de cultuur en verhoudingen te begrijpen, zal je een paar jaar in het land zelf moeten wonen. En zelfs dan is het de vraag of je het echt zal begrijpen. Want zo ingewikkeld als de Spaanse cultuur, zijn er niet veel andere.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *