LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Sporten is gezond! Of toch niet?

Het is voor veel mensen een vaststaand feit dat sporten goed voor ons is. Hoe vaak hoor je niet ‘Sporten is gezond’.  Het maakt de conditie beter, het gaat overgewicht tegen en zorgt bovendien voor soepele spieren en gewrichten. Maar mag je er dan ook vanuit gaan dat sporters gezonder leven? Het Mulier Instituut deed er onderzoek naar.

Het onderzoek

In het onderzoek nemen ze de gegevens van een enquête van het CBS onder de loep. De bewegingsnorm en het gewicht van sporters worden vergeleken met de niet-sporters. Ook de groente- en fruitconsumptie, het rookgedrag en de alcoholconsumptie wordt bekeken. De resultaten lijken positief. Nederlanders die regelmatig sporten, maken gezondere keuzes. Ze roken minder dan niet-sporters.

Sporten is gezond! Maar ook vooral gezellig

Het enige punt waarop de sporters minder scoren is de alcoholconsumptie. Van de Nederlanders die minder dan één glas per week drinken, sport 38%. Degenen die wekelijks één tot vijf glazen alcohol drinken, doet 57% aan een sport. En bij zes tot elf glazen is dat 63%. Je mag dus wel voorzichtig concluderen dat de Nederlandse sporter ook voor de gezelligheid na de wedstrijd kiest.

Geen verstandige keuze

Toch is het niet verstandig om na een training of een wedstrijd meteen naar een borrel te grijpen. Dankzij het zweten verlies je tijdens het sporten al veel vocht. De alcohol, in het drankje daarna, versnelt het proces van uitdroging nog meer. En dat is dubbel slecht nieuws. Ten eerste wil het lichaam na een inspanning weer heel graag de tekorten aanvullen. Daarnaast wordt de concentratie alcohol in het bloed groter naarmate het vochtpeil in het lichaam zakt. Met andere woorden, je bent sneller dronken dan normaal.

Reserves

Om te voorkomen dat je snel dronken wordt en om de reserves aan te vullen, is het slim om het biertje nog even te laten staan. Een herstelshake of een groot glas Chocomel geeft het lichaam genoeg vocht en voedingsstoffen om te herstellen na het sporten. Mocht je dat niet kunnen bestellen in de kantine of sportbar, dan is een paar glazen water ook een prima alternatief. Daarmee stijgt het vochtpeil in het lichaam en stroomt het bloed beter. En dan kan je daarna alsnog genieten van een heerlijk biertje.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *