LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Vegetarisch eten: wat mag?

Het is bijna kerst! En dat betekent dat het weer tijd is om te koken voor vrienden en familie. Maar wat nu als een van de vrienden vegetarisch is? Om voor een vegetariër te koken wordt vaak als lastig ervaren. Maar dat is helemaal niet nodig zolang je de spelregels een beetje kent.

Vegetarisch, veganistisch of toch iets anders

In beginsel is een vegetarische maaltijd een maaltijd waarin niets terugkomt van een gedood dier. Dat daar geen vlees, vis, insecten of gevogelte in mag zitten, lijkt vanzelfsprekend. Toch zijn er in de praktijk veel verschillende visies op het vegetarisme.

Zo zijn er vegetariërs die wel vis eten. Deze mensen worden ook wel pescotariërs genoemd. Daarnaast zijn er ook pollotariërs. Zij eten alleen gevogelte. Ook zijn er vegetariërs die wel eieren eten, maar geen zuivel. Of ze eten wel zuivel, maar geen eieren. Deze groepen zijn respectievelijk de ovo-vegetariërs en de lacto-vegetariërs. De meest strikte vorm is het veganisme. Zij eten helemaal niets van dierlijke afkomst. En dan zijn er natuurlijk nog de flexitariërs. Zij laten af en toe een stukje vlees of vis staan.

Verborgen ingrediënten

De eerste regel is makkelijk. De maaltijd mag geen geen vlees, vis, insecten of gevogelte bevatten. Maar er zijn ook veel producten waar een deel van het dode dier in verwerkt is. Hieronder een aantal niet-vegetarische boodschappen en de alternatieven.

Brood

Aan het brood wordt vaak vet toegevoegd om het langer vers te houden. Het toegevoegde vet kan plantaardig of dierlijk zijn. Vaak kan de bakker ook geen antwoord geven op deze vraag omdat deze broodverbetermiddelen door groothandels worden geleverd. Wil je zeker weten dat het brood vegetarisch is? Allisonbrood bevat geen vet en is dus een veilige keuze.

Kaas

In het productieproces van kaas worden de vaste stoffen gescheiden van het vocht. Het stremsel wat hiervoor gebruikt wordt, is afkomstig uit de lebmaag van het kalfje. Ook roomkaas is een vorm van kaas en met stremsel bereid. Als alternatief zijn er vegetarisch gestremde kazen. Deze zijn onder andere te koop bij in de natuurwinkel en bij de AH. Als het product het V-Keurmerk bevat, weet je zeker dat het met plantaardig stremsel bereid is.

Wijn en bier

Bij wijn en bier wordt de troebelheid verwijderd zodat het er smakelijk uitziet. Dit zogenaamde klaren gebeurt vaak met verse dierlijke eiwitten of gelatine. Jammer genoeg staat het klaringsmiddel niet op het etiket vermeld omdat het alleen maar een proceshulpstof is. Ben je op zoek naar een vegetarische wijn of bier? De wijnen en bieren die geklaard zijn met plantaardige eiwitten, vind je terug op de website van de Vereniging van Veganisten .

Ook veel bewerkte en samengestelde producten bevatten gelatine of andere niet-vegetarische ingrediënten. Daarom is het Vegetarisch Productkeurmerk in het leven geroepen. Bij producten met dit keurmerk kan je er van uit gaan dat het een veilige keus is. Twijfel je alsnog? Check bij de vegetariërs in de groep wat wel en niet oké is. Want dat is en blijft per vegetariër verschillend.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *