LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Viskeurmerken: Hoe weet ik zeker dat mijn vis duurzaam gevangen is?

Volgens de schijf van vijf is het heel gezond om één keer per week vis te eten. En dan vooral vette vis zoals makreel, haring en zalm. Door vis aan je gerecht toe te voegen, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Maar tegelijkertijd weten we ook dat de visserij tegenwoordig niet altijd goed is voor het milieu. Gelukkig zijn er verschillende viskeurmerken, waaraan je kan zien dat het om duurzame visserij gaat. Onderstaand vind je de keurmerken, die we het meeste in de supermarkt en op de reclames tegenkomen.

Marine Stewardship Council

Het Marine Stewardship Council heeft het MSC keurmerk ontwikkeld voor de duurzame wildvangstvisserijen. Om het keurmerk te verdienen moet de visserij voldoen aan drie basisprincipes. ALs eerste moet het visbestand gezond zijn en mag er geen sprake zijn van overbevissing. Daarnaast mag de visserij geen slechte invloed hebben op het eco-systeem. En natuurlijk moet de visserij goed beheerd worden.

Het MSC heeft een Chain of custody certificering. Dat wil zeggen dat de hele keten gecontroleerd wordt. Zo kan de consument er op vertrouwen dat de vis, later in het proces, niet vermengd wordt met producten zonder keurmerk. En dan weet je zeker dat de vis in je winkelmandje duurzaam gevangen en verwerkt is.

Aquaculture Stewardship Council

Het ASC is een internationale non-profit organisatie dat een onafhankelijk certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor een verantwoorde viskweek. Vis, waar het ASC keurmerk op staat, komt uit kwekerijen die de natuur met respect behandelen.

Daarnaast houden ze zich aan de afgesproken richtlijnen voor arbeiders en lokale gemeenschappen. Dus wanneer je het ASC-keurmerk op een verpakking ziet, weet je zeker dat je verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren koopt.

EKO viskeurmerken

Het zwart-witte EKO logo en groene Europese logo geven aan dat de vis biologisch is. De biologische standaarden hanteren de strengste duurzaamheidseisen. Zo mogen er maar een beperkt aantal vissen in een kubieke meter water zwemmen. Ook mogen er geen medicijnen of groeihormonen aan het water worden toegevoegd.

Naast deze publiekrechtelijke EKO keurmerken, zijn er ook private keurmerken. Deze zijn in sommige gevallen nog strenger dan het zwart-witte EKO certificaat en het groene Europese certificaat. Voorbeelden hiervan zijn Duitse keurmerk Naturland, het Franse keurmerk Agriculture Biologique en het Engelse keurmerk Soil Association. Jammer genoeg zal je deze producten niet veel tegenkomen in de schappen van de Nederlandse supermarkten.

Duurzame visserij geeft geen garantie op een beter leven

Het MSC en ASC keurmerk geeft aan dat aangesloten organisaties vissen met respect voor de natuur. Maar dat wil niet zeggen dat vissen met dit keurmerk een beter leven hebben gehad dan een vis zonder keurmerk. Helaas is er geen keurmerk dat let op het welzijn van de vis. Van de drie viskeurmerken houdt het EKO keurmerk het meest rekening met het welzijn van de vis. Wil je meer weten over de herkomst van de vis en welke keuze het beste is? Op de VISwijzer vind je meer informatie over duurzame vis.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *