LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Voedingsmiddelen, voedingsstoffen en voedingswaardes

De basis van onze voeding wordt samengevat door in de drie V’s. Voedingsmiddelen, voedingswaarde en voedingsstoffen. Vaak worden deze woorden door elkaar gebruikt en weet men niet precies wat het inhoudt. Om onze voeding beter te begrijpen en je voedingspatroon te verbeteren, is het goed om het verschil tussen de drie te weten

Voedingsmiddelen

De producten die wij in de supermarkt kopen zijn onze voedingsmiddelen. Een glas melk, een handje chips of een appel zijn voorbeelden van voedingsmiddelen. Alle onze voeding bestaat uit een combinatie van voedingsstoffen.

Voedingsstoffen

In onze voeding komen ongeveer vijftig verschillende soorten voedingsstoffen voor. Deze stoffen kan je in grofweg zeven verschillende groepen verdelen. Dat zijn koolhydraten, eiwitten, vetten, water, vitamines, mineralen en alcohol. De eerste zes zijn de essentiële voedingsstoffen. Dat wil zeggen dat het lichaam deze stoffen nodig heeft om in leven te blijven. Alcohol is de enige voedingsstof die het lichaam niet nodig heeft.

Voedingswaarde

De verschillende voedingsstoffen leveren energie aan ons lichaam. Deze Dat is de voedingswaarde en die drukken we uit in kilocalorieën. Ondanks dat calorieën in de volksmond een slechte naam hebben gekregen is het dus niets meer dan een meeteenheid. Zoals een meter, een kilo of een liter. Vooral koolhydraten en vetten leveren de energie aan ons lichaam. Vitamines en mineralen zijn in zulke kleine mate aanwezig in de voedingsmiddelen dat ze niet in calorieën worden uitgedrukt. Daarom worden ze de spoorelementen genoemd. Daarnaast is water de enige voedingstof met een voedingswaarde van 0. Maar het levert wel het vocht aan het lichaam. Door de voedingswaarde van de verschillende voedingsstoffen bij elkaar op te tellen, weet je de voedingswaarde van bijvoorbeeld het glas melk of het handje chips.

Energiebalans

Als je gewicht wil verliezen, moet je meer energie verbruiken dan dat ja via de voeding binnenkrijgt. Alleen dan kan het lichaam zijn reserves gebruiken en uiteindelijk gewicht verliezen. Hoeveel energie een lichaam nodig heeft is afhankelijk van veel verschillende factoren. Een man heeft bijvoorbeeld meer energie nodig dan een vrouw. Een grote lichaam verbrandt meer dan een klein lichaam. En sporters hebben meer voedsel nodig bankzitters. Daarnaast is bij iedereen de stofwisseling verschillend. Dat verklaart waarom sommigen kunnen blijven eten zonder aan te komen. En anderen al dik worden van een zakje chips.

Misschien ben je nu al aan het berekenen hoeveel snoep je kan eten zonder dat je aankomt. Maar helaas! Zo simpel is het helaas niet. Ook als je wil afvallen is het belangrijk dat je voldoende gevarieerd eet en dat je alle zes de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Alleen dan kan je op een goede en verantwoorde manier afvallen.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier en volg haar op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *