LESLEY  ★ TRAVEL, SPORT & MORE

Waarom zijn startbewijzen in Amerika zo duur?

Wie wel eens in Amerika heeft meegedaan aan een hardloopwedstrijd, weet dat de startbewijzen daar enorm duur kunnen zijn. Voor een 5k in een grote stad betaal je al snel $35 en bij grotere afstanden kan dat wel oplopen tot meer dan $80. Voor ons, als Europese hardlopers, is dat toch een beetje raar. Hoe kan een startnummer voor dezelfde afstand en met dezelfde faciliteiten soms wel twee tot drie keer zo duur zijn? Een artikel uit een oud nummer van de Amerikaanse Runners World gaf hier antwoord op. De prijzen zullen inmiddels nog veel verder opgedreven zijn, maar de reden zal niet veranderd zijn. 

Een van de bekendste evenementen in de VS is natuurlijk de New York Marathon. Een startbewijs voor deze marathon kostte in 1970 maar $1. In 2011 was de prijs voor hetzelfde startbewijs al opgelopen tot minimaal $167 met uitschieters van $292. Het grote verschil? In 1970 liepen er 127 deelnemers mee terwijl het in 2011 al één van de grootste loopevenementen ter wereld was. Als je de grootste bent, komen er natuurlijk ook grootse kosten bij kijken. Volgens de New York Times betaalde de organisatie in 2010 alleen al $850.000 aan de stad New York om gebruik te kunnen maken van de straten van de wereldstad. Daar komen ook nog (onbekende) kosten bij voor de inzet van bijvoorbeeld de NYC Police Department. En dat kan aardig in de papieren lopen.

Maar niet alleen grote hardloopevenementen in Amerika hebben last van de enorme gemeentelijke lasten. Ook evenementen met korte afstanden of met een kleiner deelnemersveld worden met dezelfde soort kosten belast. Omdat deze lasten niet afhankelijk zijn van het aantal kilometers of deelnemers, zijn deze organisaties genoodzaakt om de prijzen voor de startbewijzen nog verder te laten stijgen bij niet genoeg deelnemers. Tien jaar geleden werd er in het magazine Road Race Management de uitkomsten van een een onderzoek gepubliceerd over de enorm prijsstijging van de startbewijzen. Daaruit bleek dat de prijs voor een halve marathon het meest was gestegen, gemiddeld van $35,71 naar $45,93. De 5k en 10k stegen gemiddeld van $13.50 naar $15.86 en van $22.31 naar $25.31. Let op, dat was tien jaar geleden. Inmiddels is een startfee van $20 op de 5k een gangbare prijs.

Ga je binnenkort naar de oostkust van de VS en wil je meedoen aan een wedstrijd? Vind hier mijn favorieten.

Toch lijkt de Amerikaanse hardloper niet te schrikken van deze enorme prijzen. Met een jaarlijks aantal van tien miljoen hardlopers blijft de populariteit van de evenementen stijgen. Volgens Mary Wittenberg, CEO van de New York Road Runners, komt dat vooral omdat er veel extra waarde wordt gecreëerd rondom de evenementen. Bij de New York Marathon betaal je allang niet meer voor 42,2 kilometer asfalt. De beleving start al met de pastaparty de avond voorafgaand aan de marathon en het feest gaat nog uren na de finish door. Er is genoeg eten en drinken, iedereen krijgt een medaille en een t-shirt mee en er is bovendien entertainment voor de deelnemers en de bezoekers. 

Daarnaast heeft de New York Marathon natuurlijk ook nog een psychologisch voordeel. Voor deelnemers is de vorm en conditie de reden om zich in te schrijven voor zo’n evenement. Nu ben je fit en je weer immers nooit of en wanneer een blessure op de loer ligt. Daarom nemen ze de hoge kosten vaak op de koop toe, want wie weet krijg je wel nooit meer de kans om deel te nemen aan de New York Marathon.

Lesley is blogger en schrijft graag over sport, reizen en lifestyle. Kijk voor meer informatie hier of volg haar op instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *