· 

Bacalar: een perfect alternatief voor Tulum

In het zuidwesten van Quintana Roo, vlakbij de grens met Belize, ligt Bacalar – een rustig, maar fantastisch alternatief voor de meer toeristische plaatsen als Tulum en Playa del Carmen. Bacalar staat vooral bekend om de betoverende lagune van de zeven kleuren, maar heeft alles voor de reiziger die op zoek is naar een authentieke Yucatán ervaring, zonder de grote massa.

 

Laguna de los 7 colores

Het middelpunt van Bacalar is zonder twijfel de Laguna de los 7 colores. Deze lagune van ongeveer zestig kilometer, dankt de naam aan de verschillende tinten blauw en groen van het water. Deze verschillende kleuren variëren van kristalhelder turquoise tot diepe marineblauwe tonen, afhankelijk van de diepte en stand van de zon. Vooral bij de zonsopgang is het fantastisch om het meer te zien kleuren, daarom bieden veel verschillende reisorganisaties ‘s morgens kajak- en paddleboardtours aan.


Normaal gesproken is een lagune een water wat zich bevindt tussen zoet en zout water, maar deze lagune is anders. Het water is ongelooflijk helder, dankzij het kalksteen, waardoor je op sommige plekken zelfs de bodem kan zien. De populairste manier om de lagune te verkennen is dus per paddleboard, kajak of zeilboot, maar de lagune is ook veilig en gemakkelijk om in te zwemmen. 


De Cenote Azul

Op een half uurtje kajakken of suppen ligt de Cenote Azul, een van de diepste cenotes van Mexico met een diepte van ongeveer 90 meter. Wat deze cenote extra bijzonder maakt, is de bizarre overgang van een waterdiepte van 2,5 meter naar een waterdiepte van 90 meter. Het is letterlijk een zwart gat in de aarde, maar wel omringd door hoge bomen. Deze cenote is een populaire plek onder duikers, die de diepten graag verkennen. Ook zijn er veel bezoekers op zoek naar een meer spirituele ervaring, omdat dit zo door de Maya’s is omschreven.


De geschiedenis van Bacalar

Bacalar is oorspronkelijk gesticht door de Maya's en de naam "Bacalar" is afgeleid van het Maya-woord "b'ak halal", wat "omringd door riet" betekent. De stad was een belangrijk handelscentrum voor de Maya's, vooral vanwege de lagune en de toegang tot zoet water. Een van de meest opvallende historische bezienswaardigheden in Bacalar is het Fort van San Felipe, gebouwd in 1729. Het fort ligt vlak naast de lagune en is dagelijks te bezoeken. 


Vlak naast het fort ligt het centrum van Bacalar waar je kan genieten van de lokale cultuur en de lokale keuken. De inwoners van Bacalar zijn trots op hun erfgoed en dit is duidelijk te zien in de winkels, de restaurants en de markten. De meest bijzondere snack uit de streek is de "marquesita", een krokant crêpe gevuld met -echte- Goudse kaas en Nutella. Ook eet je er fantastische ceviche, sushi en andere verse visgerechten. 


Praktische tips

Hoewel Bacalar nog niet zo druk is als Tulum of Cancun, wordt het wel steeds meer toeristisch. Om de natuur en de omgeving rust te geven, is er besloten dat er op woensdagen geen activiteiten mogen plaatsvinden op de Laguna de los 7 colores. Verder is het verboden om zonnebrandcrème of muggenspray te gebruiken voordat je het water in gaat, omdat dat de onderwaterwereld te veel aantast. Om niet levend te verbranden, is het daarom echt belangrijk om een uv shirt met lange mouwen te dragen. En dat is ook geen overbodige luxe als je uit het water bent. Omdat Bacalar in de jungle en naast het water ligt, is het een paradijs voor de muggen. Dus ben je van plan om naar Bacalar te gaan, pak dan ook wat lange broeken in. 


Op zoek naar een andere bestemming?