· 

Geldzaken: wat kost een vakantie naar Yucantán, Mexico

Net als bij veel verre reizen is het vliegticket naar bijvoorbeeld Cancún, de grootste kostenpost. De prijzen voor overnachtingen, levensonderhoud en reizen zijn over het algemeen lager dan in Nederland, maar dat geldt vooral buiten de grote toeristische hotspots zoals Cancún en Playa del Carmen. Het gemiddelde prijsniveau voor hotels in deze toeristische gebieden ligt ongeveer 30% hoger dan in Nederland, voornamelijk dankzij de grote vraag van Amerikaanse toeristen. Ook de prijs van een taxirit is gebaseerd op de Amerikaanse markt en ligt veel hoger dan in landen zoals Colombia of Costa Rica.


De kosten van levensonderhoud en andere uitstapjes zijn over het algemeen wel een stuk lager dan in Nederland. Een diner in een lokaal restaurant of op een streetfoodmarkt kost omgerekend maar een paar euro en een maaltijd in een chique restaurant is nog steeds veel betaalbaarder dan in veel Europese steden. De toegangsprijzen voor archeologische plaatsen en natuurparken variëren, maar zijn redelijk geprijsd. Je betaalt voor een bezoek aan een cenote, omgerekend, tussen de €5 en €30 per persoon. 


In Yucatán betaal je met de Mexicaanse peso (MXN). De wisselkoers varieert, maar ligt meestal rond de €0,05 per peso. Het is verstandig om voor vertrek de actuele koers te checken of om ter plaatse geld op te nemen bij een geldautomaat van een lokale bank als Santander of Banco Azteca. Veel toeristische bedrijven en restaurants accepteren ook Amerikaanse dollars, maar je krijgt dan vaak een minder gunstige koers en wisselgeld in peso’s.


Overnachten in Yucatán

Als je op zoek gaat naar een hotel in de prijsklasse tussen de €30 - €50 per nacht, kun je meestal rekenen op basisfaciliteiten zoals gratis Wi-Fi, airconditioning, een eigen badkamer en soms een televisie met lokale en internationale kanalen. Veel accommodaties hebben een zwembad, wat een groot pluspunt is in het warme Yucatán. In deze prijsklasse bieden sommige hotels ook een eenvoudig ontbijt aan, voornamelijk met taco’s, ei en pico de gallo.

 

In populaire bestemmingen zoals Mérida, Playa del Carmen en Tulum vind je in deze prijsklasse hotels in het stadscentrum of in de nabijgelegen wijken. In Mérida kun je bijvoorbeeld betaalbare opties vinden in de buurt van het historische centrum, waar je kan genieten van alle gezelligheid in de omgeving. In Tulum kun je met dit budget terecht in de stad zelf. De prijzen aan het strand liggen aanzienlijk hoger, net als in Playa del Carmen en Cancun. Voor strandaccommodaties en hotels op de eilanden (Holbox, Isla Mujeres en Cozumel) betaal je een stuk meer voor een overnachting.

 

 

Budget:

Gemiddeld:

Exclusief:

€30 - €50 per nacht  

€70 - €120 per nacht  

€150 - €300+ per nacht


Eten en drinken in Yucatán

Als je ergens goed kunt eten, dan is het wel in Mexico. Voor een paar euro kun je genieten van een heerlijk traditioneel Mexicaans ontbijt, zoals huevos motuleños of chilaquiles, een snelle hap zoals een taco voor de lunch, en een simpel diner in een lokale cantina. 

 

Net als in veel andere Mexicaanse steden kun je het in Yucatán zo duur maken als je zelf wilt. In steden zoals Mérida en Playa del Carmen vind je chique restaurants waar je gemakkelijk een groot bedrag per persoon kunt uitgeven. Houd er wel rekening mee dat de meest verse en gezonde gerechten, vooral met brood, groenten en fruit, vaak duurder zijn, hoewel ze nog steeds betaalbaar zijn dan in Nederland.

 

 

Ontbijt: 

Lunch:

Diner:

Grote bier:

€3 - €20+  

€5 - €40+  

€10 - €80+  

€2 - €6+


Reizen binnen Yucatán

In Yucatán liggen veel bestemmingen ook op flinke afstand van elkaar, waardoor een huurauto het meest makkelijk is. Ook als je de ruïnes van Chichén Itzá, de stranden van Tulum of de cenotes in de omgeving wilt bezoeken, is een huurauto vaak een goedkopere optie dan georganiseerde tours. Openbaar vervoer, zoals bussen, is beschikbaar en betaalbaar, maar neemt wel meer tijd in beslag. Voor de langere afstanden reis je het makkelijkst met de ADO bus. Deze bussen zijn comfortabel en betaalbaar. Voor korte afstanden en in toeristische gebieden zoals Cancún en Playa del Carmen is het gebruik van taxi’s een handige optie, maar de prijzen zijn aangepast aan de Amerikaanse markt, waardoor een rit van Cancún naar Playa del Carmen al snel €150 kan kosten.

 

 

Taxirit - 15 km:

Busrit:

ADO:

Autohuur pd:

€20 - €30  

€1 - €3 per rit  

€5 - €15 per rit

€15 - €50+


Overige geldzaken

De creditcard is, naast cash, een van de meest gebruikte betaalmiddelen, vooral voor het betalen van hotelreserveringen en het huren van een auto. Als je geen creditcard hebt of er geen kan aanvragen, dan is een prepaid creditcard ook een optie. Hierop stort je vooraf geld, daarna kan je het tijdens je reis als een normale creditcard gebruiken.

 

Overal in het gebied is het mogelijk om geld op te nemen bij de verschillende pinautomaten. Let goed op de valuta van de pinautomaat, want sommigen hebben alleen dollars en anderen alleen pesos. Bij iedere automaat betaal je een fee die kan variëren van 4% tot 10%. Onze ervaring is dat de fee het laagste is bij een geldautomaat van een lokale bank als Santander of Banco Azteca. Ook kan je daar vaak binnen pinnen en de deur op slot doen, wat veiliger is in vergelijking met de pinautomaten op straat. 

 

In Mexico is het geven van fooi een belangrijk onderdeel van de cultuur, vergelijkbaar met de Verenigde Staten. In de toeristische gebieden van Yucatán wordt fooi verwacht in serviceberoepen, zoals in restaurants, bij taxichauffeurs, in hotels, en zelfs bij benzinestations waar men vaak je tank volgooit en je ramen schoonmaakt. In restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 10% tot 15% van de rekening als fooi te geven, afhankelijk van de service. Net als in de VS kan het voorkomen dat sommige restaurants of bars automatisch een fooi (propina) aan de rekening toevoegen, vooral in toeristische gebieden. Dit staat dan duidelijk op de rekening vermeld. 

 

 

Op zoek naar meer informatie over deze en andere bestemmingen?