· 

Reisroutes: Ontdek Yucatán

Het schiereiland Yucatán in Mexico biedt de perfecte combinatie van natuur, cultuur en avontuur. Met eindeloze stranden, helderblauwe zeeën, prachtige cenotes en het Maya-rijk, is Yucatán de perfecte bestemming voor avontuurlijke reizigers, zonaanbidders en strandgangers. En laten we de fijnproevers niet vergeten! In Yucatán proef je de smaakvolle Mexicaanse keuken, geniet je van de tequila en mezcal en kan je de verschillende lokale specialiteiten proberen.

 

Of je nu met het gezin, met vrienden, als stel of alleen het schiereiland wil bezoeken, je kan de reis altijd daarop aanpassen. Je kan ervoor kiezen om Yucatán op eigen gelegenheid te verkennen, waarbij je je eigen tempo bepaalt en vaak goedkoper uit bent. Maar ook groepsreizen zijn een uitstekende optie, waarbij je onder begeleiding van een gids de verborgen parels van dit schiereiland op een veilige manier ontdekt. 

 

Vervoer tijdens een rondreis door Yucatán

Gezien de uitgestrektheid van het schiereiland en de vele bezienswaardigheden die minder gemakkelijk te bereizen zijn, heb je eigenlijk twee manieren om door Yucatán te reizen: met een georganiseerde reis of met een huurauto. Wij kozen voor de tweede optie! Autorijden in Yucatán was verrassend eenvoudig en veilig, zolang je je aan de regels houdt. Zo is het niet toegestaan om met een huurauto de provincies Campeche, Yucatán of Quintana Roo te verlaten. Verder is het verstandig om de auto altijd op een bewaakte plaats te parkeren. Veel hotels hebben overigens een privé parkeerplaats, waar wij veel gebruik van hebben gemaakt. Ook zijn wij ‘s avonds laat niet meer de weg op gegaan. Met de onvoorspelbare wegen en de slechte straatverlichting vonden wij dat niet verstandig.

 

Een ander makkelijk en fijn alternatief is de ADO bus. Deze bus rijdt tussen de grote steden en is veel goedkoper dan bijvoorbeeld een taxi. Vanuit Playa del Carmen rijdt er iedere twintig minuten een bus naar Cancun en andersom. Ook zijn er busverbindingen naar Xcaret en Tulum. Plaatsen voor deze bus reserveer je gemakkelijk via de app, maar het is ook mogelijk om een kaartje aan het loket te kopen. 

 

Naar de eilanden Isla Mujeres en Cozumel zijn er verschillende veerdiensten beschikbaar. De boten van Xcaret Sailing varen ongeveer ieder uur van zes uur ‘s morgens tot ná zonsondergang. Voor deze veerdienst koop je een dagkaart en hoef je geen tijdslot te reserveren. Bij de Ultramar ferry is dat wel verplicht en betaal je een meerprijs als je van boot wil wisselen.

 


Wat kost een vakantie naar Yucatán? Wat betaal je voor een overnachting, een taxirit of een lekker koud biertje? Meer informatie over het prijsniveau en de manier van betalen in bijvoorbeeld dit schiereiland in Mexico

lees je in de sectie Geldzaken


Hoeveel weken heb je nodig voor deze rondreis?

Wij zijn drie weken in dit deel van Mexico geweest en dat vonden we eigenlijk te kort. Tijdens onze reis hebben we keuzes moeten maken en mooie plaatsen, zoals Isla Holbox, overgeslagen. Daarom overwegen we nu om de volgende zomer terug te keren en andere mooie plekken te ontdekken. In de afgelopen drie weken bezochten wij onderstaande plaatsen.

 

Mérida

Na de landing op Cancun hebben wij meteen de ADO bus naar Playa del Carmen gepakt voor een overnachting. Vroeg in de ochtend zijn wij in de auto gestapt naar Merida toe. Mérida staat bekend om de prachtige koloniale architectuur, die je vooral langs de Paseo de Montejo vindt. Het centrale plein, Plaza Grande, is een gezellige plek met kraampjes, straatmuzikanten en (dure) restaurants. Ook de kathedraal van Mérida, een van de oudste in het Amerikaanse continent, is leuk om te bezoeken. 

 

Op de tweede dag bezochten wij  het Museo del Chocolate. Dit museum neemt je mee op een reis door de geschiedenis van cacao en het belang van cacao in de Mayacultuur. Verder zijn er verschillende dieren en kan je deelnemen aan workshops waar je je eigen chocolade en chocolademelk kan maken.

 

De overige dagen hebben we vooral genoten van de cenotes. In de omgeving van Mérida vind je verschillende cenotes. Deze natuurlijke zwembaden zijn een soort natuurwonderen waar je je ogen uitkijkt. De bekendse zijn Cuzamá en Ik Kil, maar in de omgeving zijn ook veel kleinere cenotes te vinden. Ze zijn vaak een stuk goedkoper maar ook primitiever dan de toeristische trekpleisters. 

 

Izamal

Dit charmante stadje staat bekend als “de Gele Stad” vanwege de felgele kleur op alle gebouwen. Het opvallendste is het indrukwekkende Klooster van San Antonio de Padua, dat bovenop een oude Maya-piramide gebouwd is. Daarnaast zijn er verschillende Maya-ruïnes verspreid over de stad, waaronder de Kinich Kakmó-piramide, wat een rustiger alternatief voor Chichén-Itzá is. 

 

Bacalar

Bacalar staat vooral bekend om de Laguna de 7 Colores en daar hebben we dagenlang in gezwommen, gekajakt en gesupt. In de namiddag genoten we van het gebied rondom het Fort van San Felipe, waar je heerlijk kan eten, drinken, wandelen, winkelen en genieten.

 


Vlakbij de grens met Belize, ligt Bacalar, een fantastisch alternatief, voor toeristische plaatsen als Tulum en Playa del Carmen. Bacalar kennen we vanwege de betoverende lagune maar de stad heeft alles voor de reiziger die op zoek is naar een authentieke Yucatán ervaring, zonder de grote massa. Je leest de blog hier!


Tulum

Tulum is voor velen het strandparadijs, waar je kan zwemmen, mediteren en yoga kan beoefenen. Daarnaast is het de perfecte stad om urenlang te eten in lekkere (vegan) restaurants en te dansen tot de zon weer opkomt.

 

Op een paar kilometer van Tulum ligt Akumal, een baai waar je kan snorkelen met zeeschildpadden. Het rustige, ondiepe water maakt het een perfecte plek om te snorkelen, zelfs als je geen ervaring hebt. Niet ver van Akumal, vind je Casa Tortuga, een natuurreservaat waar je als bezoeker de ondergrondse cenotes kan ontdekken. De tour duurt ongeveer twee uur en laat je de indrukwekkende stalactieten en stalagmieten zien. Ook kan je extra’s, als ziplinen, bijboeken, maar dat hebben we niet gedaan. 

 

Playa del Carmen

Playa del Carmen trekt bezoekers van over de hele wereld dankzij de mix van luxe resorts, gezellige boetiekhotels en de beroemde Quinta Avenida. Tel daar het kristalheldere water van de Caribische Zee bij op en je snapt waarom Playa del Carmen een klein paradijs is voor velen.

 

Vlakbij Playa del Carmen ligt Xcaret, een van de meest geliefde eco-archeologische parken van Mexico. Het park laat de trots van de regio zien met de natuur, cultuur en geschiedenis. Je kan zwemmen in ondergrondse rivieren, kleurrijke tropische vogels spotten en genieten van traditionele Mexicaanse muziek- en dansshows. Vanaf de eerste stap in het park word je meegenomen in de magie van het park en ik heb van iedere attractie genoten. 

 


Langs de Riviera Maya zijn zoveel prachtige stranden, kilometers blauwe zee en het hele jaar door heerlijke zon te vinden. Niet voor niets zijn Akumal, Tulum, Cozumel en Playa del Carmen zo enorm populair. In deze blog schrijf ik over twee stranden aan deze kust: Playa del Carmen en Cozumel.


Isla Mujeres en Cozumel

Langs de kust van de Riviera Maya liggen de eilanden Isla Mujeres en Cozumel. Beide eilanden zijn een fantastische bestemming voor snorkelaars en duikliefhebbers. Isla Mujeres is maar dertien kilometer lang, maar rondom het eiland vind je volop kleurrijke koraalriffen en prachtige dieren. Playa Norte wordt als een van de mooiste stranden van Mexico aangemerkt en ik begrijp helemaal waarom. Het zachte witte zand en ondiep het turquoise water nodigt uit tot zwemmen, snorkelen en genieten van het strand. In de avond kan je je hart ophalen in de levendige straatjes van het centrum, de gezellige restaurants en boetiekjes, waar je kan genieten van verse zeevruchten en lokale kleding. Op Isla Mujeres is het belangrijkste vervoermiddel een golfkar en dat is logisch! Niets geeft een groter gevoel van vrijheid dan de zeewind door je haren terwijl je over het eiland rijdt.

 

Aan de andere kant van de Riviera Maya ligt Cozumel, een eiland dat omringd is, door het op één na grootste barrièrerif ter wereld. Duikliefhebbers van over de hele wereld duiken graag in de onderwatergrotten en verkennen de kleurrijke koraalformaties en zeedieren. De mooiste stranden van Cozumel zijn Playa Palancar en Playa Mia.

 

op zoek naar meer reisinspiratie?