· 

Laguna de los Siete Colores: Vijf dingen die je wil doen!

Al eerder schreef ik dat ik zo ontzettend enthousiast ben over het plaatsje Bacalar en het aangrenzende Laguna de los Siete Colores. Deze lagune strekt zich uit over ongeveer veertig kilometer waarin je wordt overvallen door de enorme rust, tinten blauw en de prachtige natuur. Ben je van plan om een paar dagen naar Bacalar te gaan? Dan zijn dit vijf activiteiten die je absoluut niet mag overslaan tijdens je bezoek.

 

Zeilen

De beste en meest ontspannen manier om van de lagune te genieten is op het water. Huur zelf een zeilboot of sluit je aan bij een zeiltour, als je geen ervaring hebt. De lagune is vernoemd naar de zeven tinten blauw en die kan je vanaf de boot het beste zien. Tijdens een georganiseerde tour zullen de schipper en de gids je meenemen langs de mangroves, cenotes en wilde dieren op de oevers. Vaak wordt zo’n tour gecombineerd met een picknick op het water met gezonde snacks en een heerlijke agua fresca met jamaica.

 

Zwemmen in de Cenote Azul

De Cenote Azul ligt aan de rand van de lagune en is een van de diepste cenotes in de regio. Volgens onze gids was de diepte ongeveer 90 meter en zagen de Maya’s deze cenote als de doorgang naar het hiernamaals. Ondanks dat de cenote is omringd met een flinke jungle, is het redelijk makkelijk toegankelijk en is het ook leuk voor de minder ervaren zwemmer. De echte dare devils kunnen een duik nemen van de geïmproviseerde duikplank van ongeveer vijf meter hoogte.

 

Ontdek de Stromatolieten

De lagune is nog een van de weinige plekken op aarde waar stromatolieten te vinden zijn. Deze levende fossielen zijn een van de oudste levensvormen op aarde en lijken het meest op rotsachtige structuren. Zorg er wel voor dat je voorzichtig bent en niet op de stromatolieten stapt, omdat ze zeer kwetsbaar zijn en maar een millimeter per jaar groeien. 

 

Kajakken of suppen bij zonsopgang

Voor een actieve en tegelijkertijd rustige ochtend kan je een kajak of SUP huren en bij zonsopgang de lagune opgaan. Nog leuker is het om met een ervaren gids de lagune op te gaan en met een geheel verzorgd ontbijt te genieten van de zonsopgang. Terwijl de zon opkomt, valt het zonlicht op een bepaalde manier op het water, waardoor de verschillende tinten blauw nog mooier worden. De meeste tours kajakken of peddelen langs het vogeleiland en eindigen met een duik in de Cenote Azul, waardoor je de overgang van de lagune na de Cenote nog bewuster meemaakt. 

 

Relax in een van de eco-resorts

Na een ochtend vol avonturen in de boot, kajak of op de SUP, kan je vaak nog even blijven hangen in het eco-resort waar de tour werd aangeboden. Bij deze resorts is duurzaamheid belangrijk en staat de lagune op de eerste plaats. Ga nog even zwemmen in het water, schommel boven het water of neem deel aan een yoga- of meditatiesessie. Vaak kan je ook de hele dag nog gebruik maken van een deel van de kajaks waardoor je later op de dag nogmaals de lagune op kan gaan.

 

Praktische tips

Om de stromatolieten te beschermen is het verboden om gebruik te maken van zonnebrandcrème of muggenspray. Daarom kan je beter kiezen voor zonwerende kleding en een pet op het water. Verder is er met de lokale overheid afgesproken dat er op woensdagen, in het laagseizoen, geen activiteit mag zijn op de lagune en daarom zal je dan geen tours of andere activiteiten kunnen reserveren.

 

Op zoek naar een andere bestemming?