· 

Yucatan: drie activiteiten in het water

Met de witte stranden en het helderblauwe water is Yucatán met de bijbehorende eilanden, de plek voor de beste wateractiviteiten. Of je nu een heel fanatieke zwemmer bent, of alleen op reis af en toe een duik neemt, deze drie activiteiten zullen je een onvergetelijk moment bezorgen. 


Zwemmen met walvishaaien

Tussen juni en september migreren walvishaaien naar de wateren rond Isla Holbox en Isla Mujeres. In deze periode kan je dan ook snorkelen of duiken met deze reuzen, en dat is een ervaring die je nooit zal vergeten. Laat je vooral niet verleiden door de naam, want de walvishaaien zijn, ondanks hun indrukwekkende grootte, vooral vreedzaam. Ze voeden zich met plankton en kleine visjes, en vormen geen gevaar voor mensen. 


Om de walvishaaien te zien moet je vroeg op, nog voordat de zon volledig is opgekomen. Na een korte briefing van de gids, waarin de veiligheid en het respect voor de dieren wordt benadrukt, vertrekt de boot. Als er een walvishaai wordt gespot, glijd je met snorkel en zwemvliezen het water in. Het moment dat je oog in oog zwemt met walvishaai is onvergetelijk, dat is een ding wat zeker is. 


Snorkelen in de cenotes

De cenotes van Yucatán werden door de Maya's beschouwd als heilige plaatsen, waar ze offers brachten aan hun goden. Deze ondergrondse grotten, gevuld met kristalhelder maar koud water, zijn een uniek natuurverschijnsel dat je alleen in dit deel van Mexico kunt vinden. De cenotes ontstonden duizenden jaren geleden door het instorten van kalksteenformaties. 


Dos Ojos, Gran Cenote en Ik Kil zijn de beroemdste cenotes waar je kunt snorkelen, maar er zijn ook kleinere waar het vaak wat rustiger is. Bij de meeste cenotes betaal je een kleine vergoeding maar dat is het meer dan waard. 


Suppen op Laguna de los Siete Colores

Suppen op de Laguna de los Siete Colores is al een ervaring op zich, maar het wordt nog een beetje bijzonderder bij zonsopkomst. Terwijl de eerste stralen van de zon doorkomen, zie je de kleuren blauw constant veranderen. Ook de serene stilte van de ochtend, die overgaat in het geroezemoes van vogels in de omringende jungle, is meer dan bijzonder.

 

Meerdere aanbieders bieden een sup tocht bij zonsopkomst op de Laguna de los Siete Colores aan. Tijdens de tocht ga je langs twee cenotes, het vogeleiland en ontbijt je op de plank, in het midden van de lagune.

 

 

Op zoek naar een andere bestemming?